Сташа Кошарац: Одговорно рјешавати проблеме у месној индустрији

0
587
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је данас да су заштита домаће производње и поштивање међународних уговора, чији је потписник БиХ, стратешко опредјељење Министарства и дефинисана политика Савјета министара.

Кошарац наводи да су се Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара у више наврата обраћала удружења домаћих пољопривредних произвођача са захтјевима за увођење привремених мјера ограничења увоза меса и месних прерађевина због појаве тржишних вишкова, што је посебно изражено у актуелној ситуацији изазваној пандемијом вируса корона.

„Након што сам упознат о посљедњим захтјевима наших произвођача и месопрерађивача да се одгоди увоз свјежег и смрзнутог меса у БиХ док се не ријеши питање извоза насталих вишкова у производњи, затражио сам да надлежни сектори у Министарству спољне трговине и економских односа направе детаљну анализу стања, те да нам Управа за индиректно опорезивање БиХ достави валидне податке о спољнотрговинском промету меса и месних прерађевина“, навео је Кошарац.

Он је изразио очекивање да ће наредне седмице имати званичне информације надлежних институција, како би на основу егзактних података могао да установи шта је узроковало поремећај на домаћем тржишту и да у складу са тим Савјету министара предложи одређена рјешења, усаглашена са надлежним министарствима у Републици Српској и Федерацији БиХ.

„Министарство спољне трговине и економских односа, у складу са својим надлежностима, дефинише и проводи политику која није у супротности са важећим међународним уговорима о слободној трговини и са јасно дефинисаним домаћим законодавством у овој области. Рјешење предметног проблема пољопривредних произвођача из БиХ морамо тражити опрезно поштујући потписане међународне уговоре, уз изузетно одговоран однос према домаћој производњи“, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Министарство континуирано ради на успостављању и обезбјеђивању извоза производа биљног и животињског поријекла у ЕУ и на тржишта других земаља, између осталог, Руске Федерације, Турске и Кине.

„На постојеће изазове у извозу производа биљног и анималног поријекла најефикасније можемо одговорити отварањем нових тржишта, што ће уједно бити перспектива за развој и стабилизацију стања у овом сектору“, поручио је Кошарац.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here