Станивуковићеве тврдње о раду парламента су нетачне

0
596

Народна скупштина Републике Српске саопштила је да у раду парламента нема ничега што је могло бити оцијењено као сумњиво, те да је народни посланик ПДП-а Драшко Станивуковић, у емисији „БН телевизије“ изнио низ неистина о раду највише законодавне институције.
У саопштењу је наведено да није тачна Станивуковићева тврдња да као народни посланик има могућност да користи службени аутомобил, те да према Правилнику о условима и начину коришћења путничких моторних возила у Народној скупштини право на кориштење службеног возила имају шефови клубова посланика, а не народни посланици.

„Није тачна ни тврдња да је Народна скупштина дала 102.000 КМ за гориво. У 2019. години Народна скупштина укупно је за гориво утрошила 74.901 КМ. Када је ријеч о потрошњи највише горива у прошлој години потрошили су клубови посланика СДС-а 14.621 КМ и Социјалистичке партије 10.922 КМ“, наведено је у саопштењу.

Из Народне скупштине наводе да је нетачна и Станивуковићева тврдња да је Народна скупштина дала више од 30.000 КМ за гуме, те да је процијењени износ набавке ауто гума у 2019. години био 14.500 КМ, колико је и утрошено.

„Станивуковић је рекао да је тешком муком дошао до ових података о трошковима у Народној скупштини, што није тачно. Све јавне набавке транспарентно се објављују на сајту Народне скупштине, под банером ‘јавне набавке’. Подаци о расписивању јавних набавки, њиховим условима, вриједности и слично доступне су на сајту, као и одлуке о избору најповољнијег понуђача што знају сви медији који веома често користе ову могућност доласка до информација у свом раду“, тврде у Народној скупштини.

Из парламента Српске реаговали су и на наводе да Народна скупштина купује фотокопир апарат од 35.000 КМ.

„Зарад истинитог информисања јавности потребно је рећи да је посљедњи фотокопир апарат у Народној скуштини купљен прије 15 година. Овај апарат ископирао је 10.500.000 копија и због квара је ван функције. Апарат је потпуно амортизован, поправка је немогућа и тренутна вриједност му је нула“, додаје се у саопштењу.

У Народној скупштини истичу да су нетачне Станивуковиће тврдње да не може да дође до податка у Народној скупштини, јер их, како је рекао, они крију.

„Сви подаци у Народној скупштини су транспарентни. Посланик Станивуковић до данас није затражио ниједан податак од генералног секретара и Службе Народне скупштине“, додаје се у саопштењу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here