Станић још у фебруару стекао услове за пензију

0
597

Од четири кандидата за директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ двојица не испуњавају услове за пензију, и то Жарко Лакета и Горан Зубац и могу бити именовани на позицију директора ове агенције, сазнаје Срна.

Дарко Ћулум, такође, може бити именован на то мјесто под условом да именовање буде завршено до 28. новембра, док актуелни директор Сипе Перица Станић, према закону, никако не би могао да буде именован на ту функцију.

На основу провјерених података, као и послова и функција које су до сада обављали кандидати за директора Сипе, актуелни директор Сипе услове за пензионисање стекао је још прије осам мјесеци, односно у фебруару.

Он је по сили закона морао већ да буде пензионисан и због тога никако не може бити именован на функцију директора Сипе.

Дарко Ћулум, актуелни директор Полиције Републике Српске, у току четворогодишњег мандата стекао би услове за пензију, тако да законски може бити именован на функцију директора Сипе.

Жарко Лакета, доскорашњи начелник Полицијске управе Требиње, према провјереним подацима, не испуњава услове за пензију, јер му требају још четири године радног стажа, колико и траје мандат за наведену функцију.

Лакета за вријеме обављања полицијске службе није имао бенефицирани радни стаж током цијеле каријере, јер је обављао функцију помоћника директора Граничне полиције БиХ скоро пет година, гдје му је стаж био редован – 12 мјесеци за 12 мјесеци, без бенефиција.

Ако се узме у обзир и приправнички стаж од 15 мјесеци, гдје, такође, није имао нити је могао имати бенефицију, онда је јасно да Лакета не испуњава услове за пензију и може бити именован за директора Сипе.

Горан Зубац, бивши директор Сипе, најмлађи је од свих кандидата и, према расположивим подацима у које је Срна имала увид, нема сметњи по наведеном основу за именовање на директорску функцију у Сипи.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here