Шта открива случај забране уласка у БиХ Милошу Ковићу: “Струка” не постоји, одлуке доноси Осмица

0
499
Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Осман Мехмедагић огласио се јуче тврдњом да је забрана уласка у БиХ историчару и универзитетском професору из Београда Милошу Ковићу донесена у складу са законом, али и да је тај случај само “један од хиљаде”. Из Српске, пак, упозоравају да ОБА ради искључиво онако како Осмица каже.

– Забране уласка су изречене многим људима, струка ради у складу са законом и није ријеч о ничијој самовољи. Струка је тако рекла – тврди Мехмедагић и истиче да за то што се на тој листи нашао Ковић “нису криви ни он, ни његов замјеник Трифко Буха, како се тврди у медијима”.

Буха такође није одговарао на телефонске позиве, а саговорник “Гласа Српске” близак безбједносним круговима истиче да ОБА једноставно има отворене руке за овакав рад, те да је пракса таква да информације убацују у систем за провјере, преко Службе за послове са странцима БиХ, а Гранична полиција на крају може само да изда рјешење о одбијању уласка у земљу.

– Када сагледамо све ово може десити да, рецимо, предсједнику Србије или Хрватске не буде дозвољен улазак у БиХ. Не знам ко тачно доноси одлуке, али их директор мора потписати. Он има сараднике, али и апсолутну моћ. А то када кажу струка, то је махом само фраза – казао је саговорник “Гласа”.

ОБА је, наиме, одговорна за прикупљање, анализу, обраду и дистрибуцију обавјештајних података овлаштеним лицима и тијелима у циљу заштите суверенитета, територијалног интегритета, уставног поретка. Током операција које одобри директор, прикупља податке из јавно расположивих извора од других тијела у БиХ, а по потреби и тајно. Предсједавајући Савјета министара је одговоран за надзор и усмјеравање рада ОБА, а надзор врши и Заједничка комисија у Парламенту БиХ. Иако би, по закону, та комисија требало да засједа најмање два пута годишње, посљедња сједница је била у 2020. Правило је да предсједавајући сазива сједнице, али и на захтјев најмање седам чланова, од укупно 12. Ако имају основане сумње да ОБА обавља дужности на незаконит начин, комисија може спровести истрагу током које може испитивати запослене.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here