Шта је аутофагија и зашто је битна за наш организам?

0
1115

Аутофагија је механизам нашег организма који нам помаже да будемо здрави. Иако је људски организам здрав, ћелије доживљавају оштећења за вријеме разних метаболичких процеса. Како старимо, наш организам је под константним стресом са све више оштећења насталих усљед дjеловања слободних радикала. Наше ћелије постају више изложене оштећењима и дjеловању токсина.

Поред тога како организам стари, успоравају се и метаболички процеси, мијења се ендокрини систем и структура хормона. У том случају организам се такође излаже већем стресу и долази до одређених промјена.

Тада на сцену наступа аутофагија. Овај процес у организму помаже нашем тијелу да се ослободи оштећених ћелија. Међу циљане мете су укључене и активне ћелије које немају никакву улогу у организму, ћелије које представљају вишак, а такође и малигне ћелије.

Веома је битно да се организам ослободи оштећених, неупотребљивих и малигних ћелија из разлога што оне могу да индицирају инфламаторне рекације или нека веома озбиљна обољења.

Ријеч аутофагија је осмишљена прије неколико декада и састоји се из двије Грчке ријечи. Прва “ауто ” (себе) и друга “пхагy” (јести).

У најновијим студијама научници су успјели да схвате како овај комплексни дио нашег имуног система може да утиче на нашу дуговјечност, да побољша наш имуни систем, наше срце и комплетан метаболизам.

Шта је аутофагија и да ли је она добра или лоша за вас?

Дефиниција аутофагије је конзумирање ткива свог сопственог организма у виду метаболичког процеса који настаје усљед изгладњивања или усљед различитих болести. Научници вјерују да је аутофагија механизам за преживљавање. На тај начин организам регаује на стрес и покушава да се заштити.

Да ли је аутофагија добра или лоша за ваше здравље? Она је дефинитивно добра, можете сматрати аутофагију формом само-прождирања. Ово може звучати застрашујуће, али је ово нормална процес организма приликом ког се обнављају ћелије. Аутофагија је толико од помоћи, да представља кључ за превенцију болести као што је канцер, неуронска дегенерација, диjабетес, болести јетре и аутоимуни поремећаји, као и за инфекције.

Аутофагија има много предности које помажу приликом старења. Аутофагија користи отпад произведен у ћелијама да би произвела градивни материјал за поправку и регенерацију других ћелија.

Захваљујући најновијим студијама, познато је да аутофагија чисти организам и да га брани од негативног ефекта стреса. Научници још увијек истражују начин и процесе аутофагије и како она заправо утиче на организам.

Постоји неколико процеса укључених у аутофагију. Лизозоми су дијелови ћелија који могу да уништавају велике оштећене структуре, као што су митохондрије. Ови дијелови ћелија такође могу да помогну приликом траспорта ових оштећених дијелова ћелија у циљу генерисања енергије. Сума сумарум комплетног процеса је да заправо оштећени материјал прво мора бити транспортован од стране лизозома, након тога реконструисан, а потом употријебљен за нову сврху.

Бенифиције аутофагије

Истраживачи су наговијестили које су најважније добре особине аутофагије за наш организам:

• Обезбјеђивање градивног материјала и енергије за ћелије.

• Рециклирање оштећених протеина и отпадака

• Регулација функција погона ћелија, митохондрија, које служе за производњу енергије, а могу бити оштећене усљед оксидативног стреса и анаеробног стања ћелије усљед физичког напора, болести или утицаја неких хормона на ћелије и њихове рецепторе

• Штити нервни систем и подстиче развој нових можданих ћелија. Аутофагија побољшава когнитивне функције, стуктуру мозга и неуропластичност.

• Аутофагија поспјешује раст и развој ћелија срчаног мишића. Такође, штити срце од срчаних обољења.

• Побољшава и модификује имуни систем елиминисањем интерцелуларних патогена. Такође, на овај начин смањује токсичност у организму а самим тим штити ДНК.

• Спрjечава оштећење здравих ткива. Уништава рак, бори се против неуродгенеративних болести.

Постији неколико различитих врста аутофагије. Наука познаје макроаутофагију, микроаутофагију и заштитну аутофагију.

Макроаутофагија је катаболички процес којим се формирају везикуле које гутају целуларне макромолекуле и органеле. Ово је облик о коме се најчешће говори.

Људска врста није једина која има бенифиције од аутофагије. Аутофагија се такође одиграва и у биљкама, црвима, мувама и другим сисарима. Доста истраживања са аутофагијом је спроведено на пацовима. Издвојена су 32 гена која су повезана са аутофагијом. Истраживања су настављена, а њихов ток је веома важан из разлога што на тај начин можем открити много нових појединости везаних за ову метаболичку активност организма.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here