Српска ће успјешно организовати првенство југоисточне Европе у биатлону

0
656

Смучарски клуб „Романија“ Пале већ деценијама успјешно развија смучарске спортове.

Клуб је изњедрио многе олимпијце, успјешне спортисте и упркос свим тешкоћама опстаје, ствара нове генерације и, како каже предсједник клуба, Љубиша Танић, организује нова такмичења која промовишу Републику Српску и све њене потенцијале.

Он истиче да клуб већ дуго предано ради на припреми Првог првенства југоисточне Европе у биатлону, које би требало да окупи такмичаре из 15 земаља и промовише све туристичке и спортске потенцијале Републике Српске, али да епидемиолошка ситуација значајно отежава организацију овог такмичења.

„Министарство породице, омладине и спорта је генерални покровитељ такмичења и стална нам је подршка да не одустанемо од такмичења и учинићемо све да, поштујући све мјере, организујемо овај велики догађај. Министарство је много је учинило на развоју нордијског центра „Дворишта“ што нам је јако важно за ово такмичење и зато нема одустајања“, каже Танић.

Период у којем нема такмичења због свјетске пандемије у клубу ће, како кажу, искористити да препакују Статут, уреде скупштину и спремни дочекају примјену новог Закона о спорту од почетка наредне године.

„Нови Закон о спорту је јако важан документ и показатељ да се у Министарству озбиљно ради и размишља о спорту и спортистима и начину да им се помогне. Недавно је одржан и састанак са олимпијцима који то потврђује. Наш представник је била Тања Каришик Кошарац, која је троструки учесник Олимпијских игара“, истиче Танић.

Смучарски клуб „Романија“ Пале препознат је као клуб од посебног значаја у својој грани спорта и, осим подршке надлежних институција, најважнији извор финансирање су им двије међународне организације, Интернационална биатлон унија и ФИС, гдје се клуб такмичи у нордијском трчању и биатлону, а новац се зарађује на основу остварених резултата.

„Осим тога, постоји и новац који они улажу у развој и то нам је ослонац за финансирање и углавном се користи за улагање у опрему, скијање, путовања и тренинге. Имамо и подршку локалне заједнице и неколицине спонзора. Захваљујући свему томе успијевамо да органиујемо тренинге, одржавамо форму и спремамо се за међународна такмичења“, објашњава предсједник СК „Романија“ Пале.

Танић наглашава да клуб предано ради и на едукацији стручног кадра и стварању млађих селекција гдје се плански обилазе школе и селектују таленти како би створили нове такмичаре који ће успјешно замијенити старије.

Потенцијал имамо, али је потребно много рада и одрицања да би се остварио резултат, кажу у клубу у којем су нарочито поносни на младог Алексу Вуковића, који је освојио 26.мјесто на јуниорској олимпијади у Швајцарској прошле године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here