Србија од четвртка стопира извоз брашна, кукуруза, уља и пшенице

0
215
Србија од четвртка стопира извоз брашна, кукуруза, уља и пшенице, најавио је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је у емисији „Фокус“ на телевизији Б92 говорио је о актуелним дешавањима у свијету и Србији, о мјерама око нафте, бензина, пшенице, брашна …

– У Европи људе више брине кукуруз, Америку пшеница. И чека се одлука Путина и владе шта то Русија неће да извози. Цијене иду у небо. Имамо предност у пшеници и кукурузу. Од четвртка неће више бити извоза и пшенице и брашна, кукуруза такође, уља такође, јер је скочио извоз 109 посто – рекао је Вучић.

Додао је да чека да ли ће те двије житарице Русија забранити за извоз.

– Једино гдје имамо предност су пшеница и кукуруз – рекао је он и нагласио да ће Србија имати довољно за себе и регион.

Договорене одлуке у вези цијене нафтних деривата

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће држава донијети одлуке које би осигурала снабдјевеност горивом без већег скока цијене.

Вучић је на питање да ли може да се очекује договор Русије и Украјине, казао да би волио да дође до њега, да се томе нада, али да у то не вјерује.

– Не могу да иступам као политички аналитичар, јер сваку моју ријеч у различтим државама свијета тумачиће као да је мој закључак, а не анализа онога што се збива. Оно што очекујем несумњиво је наставак руске офанзиве, снажније у нарендим данима. Нажалост волио бих да могу да кажем да ће услиједити смиривање тензија и ситуације – објаснио је он.

Вучић је казао да је важно сада да се анализира шта ће бити сутра.

С тим у вези казао је да је у посљедњих 24 сата дошло до страшних поремећаја који ће оставити велике посљедице и на Србију.

– Амерички предсједник Џозеф Бајден донио је одлуку да забрани увоз руског гаса, нафте и угља. Америка са тим може да се избори, посебно што су кренули у разговоре са Венецуелом, па ће и са Ираном. Иначе они користе свега 3 до 4 одсто руске нафте. Али и Велика Британија је донијела одлуку о забрани увоза руске нафте, није за гас и угаљ, али се они тиме снабдијевају из Норвешке. Оно што очекујемо, а тиче се нас, је одлука ЕУ – нагласио је он.

Подсјетио је да 40 одсто потреба ЕУ покрива са гасом из Русије, а нафтом 30 процената.

– Не можете то лако да надокнадите ма колико добијали течног гаса из САД или ако би Катар повећао извоз. Већ су Бугарски и мађарски премијери рекли да не могу да пристану на забрану увоза енергената из Русије. Ако одлука буде да забране увоз свих енергената са територије Русије, онда смо и ми у проблему, јер немамо куда да их добијемо – указао је он.

Имамо најнижу цијену струје, за сад без повећања

Србија има најнижу цијену струје и у овом тренутку неће бити њеног повећања, али је немогуће да имамо убједљиво најнижу цијену од земаља у региону – изјавио је Вучић.

– Не могу да се понашам као да сам у кампањи, не могу да лажем народ. Неће бити поскупљења у овом тренутку, али је немогуће да имамо убједљиво нижу цијену од Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе… – рекао је Вучић.

Подсјетио је да током зиме, осим Ивањице и чачанских села, која су без струје остала због велике хаварије, и то само један дан, није било дана да није било струје у домаћинствима.

– Све вријеме има струје, имамо најнижу цијену, а она нам улази у цијене свих производа. Струју држимо да буде најнижа – рекао је Вучић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here