Срби у Републици Српској и Србији нису сусједи већ један народ

0
537

Његова светост патријарх српски Иринеј изразио је задовољство због данашњег сусрета са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, премијером Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, указавши да Срби у Републици Српској и Србији нису сусједи већ један народ.

– Сваки сусрет са Додиком за мене је празник, сваки одлазак у Бањалуку, у Републику Српску је такође догађај који је драг, са радошћу тамо одлазим и са радошћу се враћам. И тако ми је и данашњи сусрет драг – рекао је патријарх Иринеј новинарима након састанка са званичницима Српске у Патријаршији.

Он је истакао да би желио да тако буде и у будућности.

– Оно што бих желио је и да наставимо, ми нисмо сусједи, ми смо народ исте нације, исте вјере, исте културе, истог језика. Ми смо један народ који је силом прилика подијељен у предјеле и државе, али то је споредно. Битно је како се ми као народ односимо једни према другима – поручио је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је рекао да је тако било у прошлости, а да тако мора бити данас и сутра и за свагда.

Додик је рекао да је састанак био прилика да Његовој светости захвали за сву пажњу.

– Састанак је био прилика да искажемо приврженост нашој Цркви и њеним вриједностима и чињеница да Црква баштини најважније елементе нашег националног српског идентитета, да се договарамо о ономе што радимо, да наставимо наше пројекте заједничке сарадње – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је патријарха Иринеја информисао у име руководства Републике Српске на који начин напредује изградња руско-српског православног центра у Бањалуци и других објеката који су планирани на простору Републике Српспке.

– Веома сам поносан на чињеницу да на овај начин Његова светост опажа и говори о Републици Српској – истакао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here