Špirić: SNSD sa pravom očekuje pobjedu na izborima

0
474

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom Domu parlamenta BiH Nikola Špirić smatra da vlast na nivou Republike Srpske i predstavnici Srpske na nivou BiH moraju biti iz istog političkog bloka, ocijenivši da su prethodne četiri godine bile godine tumaranja, zablude, ispunjavanja želja Sarajevu i međunarodnoj zajednici, ali da je Srpska opstala i ostala na čvrstim nogama.

„To su četiri godine u kojima smo se vrtili u krug u stalnim sukobima u pokušajima da se centar pažnje sa Banjaluke prenese na Sarajevo, što je radio Savez za promjene“, rekao je Špirić za Alternativnu televiziju.

Špirić kaže da je u ovom mandatu izgubila Republika Srpska, ali i BiH, te da vlast na oba nivoa mora biti iz istog političkog bloka da se opet ne bi „protraćile“ četiri godine u sukobima i svađama.

On je naveo da je četvorogodišnji mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH obilježilo podrivanje Saveza za promjene, na čelu sa SDS-om, institucija Republike Srpske koje jedino mogu da funkcionišu i koje su stabilne.

Prema njegovim riječima, Savez za promjene je kada je otišao u Sarajevo na Republiku Srpsku gledao kao na inostranstvo.

Špirić ističe da je SNSD na čelu sa Miloradom Dodik prošao sve izazove i sa pravom očekuje pobjedu na izborima i za predsjednika Republike Srpske i za srpskog člana Predsjedništva.

On je rekao da se mora poštivati volja birača koji će odlučiti na izborima 7. oktobra, a koje je pozvao da odluku donesu na osnovu pravog poređenje kandidata.

Kada je riječ o kandidatima za srpskog člana Predsjedništva BiH, Špirić je naveo da Milorad Dodik ulazi „u ring“ i rješava probleme, za razliku od Mladena Ivanića koji je „u fazi čekanja“.

Špirić kaže da je Dodik pokazao kompetencije da sastavi koalicione partnere, da napravi partijski blok sa nevladinim sektorom odanim Republici Srpskoj, za razliku od drugih.

Špirić je ocijenio da je Vlada Željke Cvijanović, uprkos opstrukcijama iz Sarajeva, uradila fantastičan posao i sačuvala makroekonomsku stabilnost.

„Završavamo ovu godinu sa 120 kilometara auto-puta, završavaju se klinički centri, bolnice, mostovi, škole, vrtići. Opozicija nema program, a mi smo naprvili dobru osnovu za novi start u naredne četiri godine, a da bi došlo do novog starta mora biti političke stabilnosti, koju određuju građani na izborima i ista kompozicija vlasti i u Banjaluci i u Sarajevu“, poručio je Špirić.

Kada je riječ o NATO-u, Špirić navodi da članstvo u tu alijansu traži političku odluku, podsjetivši da je SNSD kada je bio dio vlasti na nivou BiH donosio odluke i stajao iza njih.

„Treba poštivati odluku Narodne skupštine o neutralnosti“, naglašava Špirić.

On je rekao i da je vlast u BiH nespremno dočekala migrantsku krizu.

„Mora se znati ko su migranti, odakle dolaze, čime se bave i šta namjeravaju. Niko ne kaže da su svi teroristi, ali mogu se kriti među njima“, napominje Špirić.

On smatra i da Obavještajna služba mora biti pod parlamentranim nadzorom jer je opasno u multuetničkoj zemlji dati ingerencije u jedne ruke.

Govoreći o stradanju Banjalučanina Davida Dragičevića, Špirić je naveo da su institucije obavezne dati odgovor jer protesti to neće riješiti.

Špirić smatra da ovaj slučaj opozicija politički zloupotrebljava.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here