СПЦ: Апел Ердогану да Аја Софија остане музеј

0
582

Српска православна црква /СПЦ/ апеловала је на предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да одустане од намјере да Аја Софију претвори у џамију.

– За то још није доцкан. Такав поступак би њему служио на част, а био би утеха и сатисфакција васељенском патријарху Вартоломеју, његовој цркви и ромејској заједници у Турској у њиховој тузи и болу због овакве одлуке, али би донео савременој Турској и одобравање, поверење и честитке укупне културне јавности широм земаљског шара – наводи се у саопштењу Његове светости патријарха српског Иринеја.

Патријарх Иринеј наводи да укидање декрета Кемал-паше Ататурка, творца савремене Турске, и једнострано враћање Свете Софије у статус џамије, СПЦ сматра не само за историјску неправду, већ и за исхитрен и непотребан политички корак, штетан како за међународни углед Турске, тако и односе и повјерење између хришћана и муслимана у свијету.

У саопштењу се додаје да се СПЦ нада да је свакоме јасно да алтернатива за будућност није вјештачки изазвана конфронтација двије највеће свјетске религије, хришћанства и ислама, него мир међу њиховим вјерницима.

И не само мир или просто толеранција, већ и, наводи патријарх, узајамно поштовање, као и дијалог и сарадња у свему што служи општем добру људи и народа, а притом не угрожава ничији вјерски и културни идентитет.

– Сматрамо да је једино праведно рјешење, уколико се мења оно које је донио Кемал-паша Ататурк, да се задржи статус музеја, а дозволи вршење не само муслиманског, него и хришћанског богослужења. Храм је више него довољно простран да притом нико никоме не би сметао. Овакво рјешење не би било преседан у савременом свијету – истакао је он.

У саопштењу се напомиње да не само у Јерусалиму или на Синају, који су света мјеста за вјернике обје религије, него и другдје, па и у Србији и другим областима у којима живи српски народ, црква и џамија често стоје једна поред друге, свједочећи историјску симбиозу, толеранцију и повјерење међу сусједима.

Патријарх напомиње да СПЦ упућује овај апел послије поглавара хришћанских цркава /патријарха московског Кирила и папе Фрање/, високих представника Русије, САД и других држава, као и Унеска.

У саопштењу се наводи да у цивилизованом свијету тешко да има икога ко не зна за Аја Софију, величанствени и јединствени храм, својевремено најважнији храм свеколиког хришћанског свијета и на Истоку, и на Западу.

Исто тако је, указао је српски патријарх, општепознато да је Света Софија била хришћански храм више од девет вијекова, а џамија нешто више од пет вијекова, те да је због њене архитектуре и живописа један од најважнијих споменика културе и духовног насљеђа човјечанства под заштитом Унеска.

– Ако је непознати муслимански пјесник могао да на храму Богородице Љевишке у Призрену запише да је његово око гнездо њене лепоте, које око и какав префињени умјетнички осјећај би могли да изразе ненадмашну љепоту Свете Софије? – наводи се у саопштењу.

Али, додаје патријарх Иринеј, значај Свете Софије не састоји се само у њеној умјетничкој и културној вриједности, јер је она, прије свега, за све хришћане, православне и остале, велика светиња, свједок и извор аутентичне духовности.

– Тиме не желимо да тврдимо да за вјернике ислама није, такође, била и остала мјесто многовјековног молитвеног живота и надахнућа – истакао је српски патријарх.

Патријарх Иринеј наводи да стога није чудо што је Кемал-паша Ататурк, творац савремене Турске и свједок дуге историјске коегзистенције муслимана и хришћана, свакако имајући у виду ове чињенице, нашао разборито компромисно рјешење претварањем овога храма у музеј, отворен за све, при чему никоме од вјерујућих, било хришћана било муслимана, није ускраћена могућност да у себи узнесе молитву Богу у духу своје вјере и традиције.

Турска је у петак, 10. јула, поништила декрет којим је Аја Софија претворена у музеј и тиме јој вратила статус џамије. Као образложење, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган навео је да овај потез представља корак напријед за Турску.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here