СО Пале: Мирослав Симовић поново именован за в.д. директора ЈУ Културно – спортски центар „Пале“

0
571

На данашњој 7. тематској сједници Скупштине општине Пале, одборници су поново усвојили Одлуку о именовању Мирослава Симовића као вршиоца дужности директора Јавне установе Културно – спортски центар „Пале“.

Ова тематска сједница била је заказана како би се испоштовала правоснажна пресуда Окружног суда Источно Сарајево којом се поништава претходна одлука о именовању Мирослава Симовића за в.д. директора ЈУ КСЦ „Пале“, те налаже поновно именовање Mарка Сикиме на ову функцију.

Начелник општине Пале Бошко Југовић објаснио је да су на основу извршеног ревизорског извјештаја поново стечени услови за смјену Сикиме са функције в.д. директора ЈУ КСЦ „Пале“, те нагласио да се ради само о разјешењу са функције, док је његовим Уговором са овом јавном установом предвиђено да може да настави рад у ЈУ КСЦ „Пале“.

„Ревизорски извјештај имао је само један циљ, а то је да склони одговорност са ове Скупштине и да компетентна лица покажу да постоје пропусти у раду господина Сикиме. Законски гледано, Скупштина може разријешити дужности директора на основу неиспуњења обавеза које су дужност њега као директора да испуни. То је ревизорски извјештај и показао, те указао на кључне елементе на основу којих је смијењен, а, са друге стране, овај извјештај Општини даје моралну подршку да изврши смјену господина Сикиме са функције директора, иако се ради о дјетету погинулог борца. Утврђене незаконитости у његовом раду односе се на одговарајуће закупе, уговоре са закупцима пословних простора и плаћање тих закупа, уговоре са лицима која су долазила са стране за одређене културне манифестације, те уговоре о дјелу и слично. Углавном, разлога за смјену има сасвим довољно“, истакао је начелник Југовић.

Он је додао да ће ЈУ КСЦ „Пале“ исплатити Сикими 5.000 КМ за лични доходак у претходних пет мјесеци, у току којих је трајао судски поступак, те да Општина неће бити оштећена за тај износ.

„Желим да нагласим да никакав проблем у буџету неће настати, јер, ако је Општина Пале у претходне три године инвестирала преко 4 милиона КМ у многе капиталне пројекте, онда нећемо оштетити буџет ни са 5.000 КМ за пет неисплаћених доходака господину Марку Сикими“, истакао је Југовић.

Одборници опозиционих партија СДС – а и ПДП – а напустили су сједницу прије изјашњавања о поновном разрјешењу дужности Сикиме и именовању Симовића, објаснивши да нису жељели да учествују у доношењу незаконитих одлука.

„Ми смо прије пет мјесеци напустили засједање СО Пале јер је дошло до нелегалне смјене директора ЈУ КСЦ `Пале` Марка Сикиме, а данас се то поново десило. Суд је наложио да се Сикима врати за директора, што је и било извршено на Дневном реду данашње сједнице. Међутим, они су уврстили још двије тачке гдје су разријешили дужности господина Сикиму и поново именовали господина Симовића. Ми нећемо да поново присуствујемо незаконитим одлукама садашње скупштинске већине“, рекао је Славко Бојанић, одборник СДС-а у СО Пале, додавши да сматра да ревизорски извјештај није довољан разлог за поновну смјену Марка Сикиме са функције директора ЈУ КСЦ „Пале“.

Истог мишљења је и Игор Тошић, одборник ПДП – а у СО Пале, који је рекао да данашњим одлукама нису испоштовани ни закон нити правни прописи, те додао да ће то утицати на буџет Општине Пале.

„Овдје причамо о праву. Директор је изабран конкурсом, СО Пале је то потврдила и ми говоримо о томе да ли је правно смијењен, да ли су уважена сва права и законски прописи за његову смјену, а не о томе да ли он има радно мјесто“, истакао је Тошић.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да је овај извршни орган локалне власти до краја испоштовао Пословник о раду и Статут Општине, спровео одлуку Суда у законском року, те додао да је на Марку Сикими да одлучи да ли жели да настави радити у ЈУ КСЦ „Пале“.

„Марко Сикима уредно је добио позив да присуствује данашњој сједници, не знам због чега није присуствовао, јер би сигурно била квалитетнија расправа, дошли бисмо до аргумената и разговора о овој теми који су вођени и раније, јер он у разговору са начелником од прије неколико мјесеци није изразио жељу да остане упосленик ЈУ КСЦ `Пале`. Надам се да ће грађани сами закључити да ова Скупштина само ради свој посао, она има надлежност само да разријеши функције, а не радног мјеста и никога не остављамо без посла, а поготово не дјецу погинулих бораца. Сматрам да је  данас потврђено да извршна власт Општине Пале стоји иза својих ријечи и надлежности“, додао је Ласица.

Вршилац дужности директора ЈУ КСЦ „Пале“ Мирослав Симовић рекао је да Уговором ове установе са Сикимом из 2017. године постоји могућност да он настави радити у КСЦ „Пале“, што оповргава тврдње опозиције да ће дијете погинулог борца остати без посла.

„СО Пале одлучила је да Марка Сикиму разријеши дужности директора, никада није ни био циљ да он остане без посла. Након ревизорског извјештаја, показало се да је то учињено са разлогом. Након што сам у мају преузео дужност, уочио сам одређене грешке претходне управе, о томе сам упознао начелника Општине и предсједника Скупштине који су издали налог за спровођење ревозорског извјештаја. Сходно томе, скупштина је разријешила дужности директора Марка Сикиму, а он има радно мјесто у ЈУ КСЦ `Пале`“, истакао је Симовић.

Подсјећамо, Скупштина општине Пале на редовној сједници одржаној 19. априла 2019. године није усвојила извјештај о раду Јавне установе Културно – спортски центар „Пале“, након чега је на редовној сједници 30. маја разријешила дужности директора ове установе Марка Сикиму.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here