СНСД затражио да Уставни суд утврди да ли је одлука ЦИК-а одгађању избора била законита

0
489
СНСД је данас званично упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ да избори буду одгођени за 15. новембар, потврдио је за портпарол ове странке Радован Ковачевић.

– У потпуности смо увјерени да смо Уставном суду упутили ваљану аргументацију да је та одлука донесена у супротности са важећим законима. Очекујемо да ће захтјев бити разматран на првој сједници Уставног суда и да ће то бити ријешено у најкраћем могућем року. Знамо какав је Уставни суд БиХ, а ово је још један од тестова да ли живимо и иоле пристојном друштву или у потпуном циркусу од земље која се зове БиХ – рекао је Ковачевић за РТРС.

Појаснио је да је ЦИК имао могућност да изборе одгоди у одређеној изборној јединици, и то максимално за 30 дана.

– Ако је датум избора био споран, онда су могли да помјере изборе седам дана раније, а никако послије као што су урадили. Очекујемо да ће Уставни суд прихватити наше аргументе и да ће ова одлука ЦИК-а бити поништена, те да ће почети да се урушава комплетна спирала незаконитости у вези са ЦИК-ом која је започела оног дана када су на потпуно нелегитиман и нелегалан начин, кршећи законе, изабрани чланови ЦИК-а – истакао је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да је СНСД у потпуности спреман за изборе, те да инсистира на томе да они буду одржани у законском року 4. октобра.

– СНСД је спреман да поново оствари побједу и да наставимо заједно са нашим грађанима да развијамо све локалне заједнице у Српској – рекао је Ковачевић.

ЦИК је у суботу, како је објашњено, због недостатка новца који треба да обезбиједе институције на нивоу БиХ, преиначио ранију одлуку да избори буду 4. октобра и заказао изборе за градоначелнике, начелнике и одборнике у скупштинама бирати 15. новембра. Упориште за то, казали су у ЦИК-у, имају у Изборном закону који прописује да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе. С обзиром  на то да су избори недјељом, прва недјеља, након 4. новембра, је 8. новембар, а то се, како су навели, подудара с вјерским празником једног од конститутивних народа те је пала одлука да буду 15. новембра.

СНСД и њихови партнери те ХДЗ БиХ не признају као легитимне чланове ЦИК-а БиХ који су изабрани на сједници Представничког дома Парламента БиХ гласовима СДС-а, ПДП-а и СДА, а не на основу интервјуа које је требало да спроводе изабрана парламентарна комисија. Због тога, између осталог, не признају ни одлуке ЦИК-а које су донесене.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here