Снијег донио проблеме у неким општинама: Села без струје, обустављена настава

0
201

У Новом Граду бројни потрошачи и даље без електричне енергије

Бројни потрошачи у Новом Граду и даље су без електричне енергије усљед кварова које је проузроковао влажан и тежак снијег.

Без напајања електричном енергијом јутрос у далеководи Блатна и Добрљин, те подручје од Сухаче преме Ћелама, Радомировац, Ахметовци, Грабашница, као и приградско насеље Урије, речено је Срни у локалном Центру за обавјештавање.

У Комуналном предузећу Комус кажу да јутрос поново чисте стрмије улице у приградском насељима.

Зимска служба овог предузећа јуче је очистила улице у градском дијелу и приградским насељима.

Дражен Гачић из предузећа „Гачић Интеркоп“ рекао је да механизација јутрос од 4.30 поново на терену.

Према његовим ријечима, због квара машине, није очишћен путни правац Блатна Рашће Бушевић.

Он је навео да је у току отклањање квара након чега ће бити очишћен и овај путни правац.

Припадници Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице јуче су имали пет интервенција, уклањања обрушених стабала и грања у Рујишкој, Рудицама, Кршљама, Водичеву и Пољавницама.

Директор Основне школе „Бранко Ћопић“ Мара Ћулибрк навела је да у овој школи данас нема наставе – ни у централној школи ни у подручним одјељењима, с обзиром да нема електричне енергије, па нема ни гријања.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Милана Тодић рекла је да у подручним одјељењима Рашће и Мала Новска Рујишка данас нема наставе.

У Основној школи „Драган Вујановић“ Сводна данас нема наставе у подручним одјељењима Радомировац и Соколиште.

У Основној школи „Вук Караџић“ се одвија настава потврдила је директор Татјана Вујановић.

Висина сњежног покривача на мјерном мјесту у Новом Граду је 14 центиметара, али у сеоском подручју је око 30 центиметара.

Крупа на Уни: И даље без струје, саобраћај отежан, нема наставе у школама

Комплетно подручје општине Крупа на Уни нема електричне енергије због кварова на електро-мрежи које је проузроковао тежак и влажан снијег, а снијежни прекривач, који је преко 50 центиметара у вишим предјелима општине, веома отежава саобраћај у овој локалној заједници, рекао је јутрос Срни начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић.

Кљајић је подсјетио да струје у овој општини нема од ноћи са суботе на недјељу.

Директор Основне школе „Бранко Ћопић“ Драгана Тодић рекла је да данас нема наставе у овој школи.

Према њеним ријечима, у зависности од временских прилика данас биће донесена одлука за сутра.

Источно Сарајево: Отежан саобраћај преко Романије, угрожено снабдијевање струјом

Саобраћај се одвија отежано преко Романије на магистралном путу Сарајево-Соколац због снијега који непрестано пада више од 24 часа.

Због угаженог снијега на путу стварају се велике колоне возила, а теретним возилима и камионима забрањено је саобраћање, јавља дописник Срне.

Камионе и теретна возла који иду из правца Сарајева полиција зауставља у Хан Дервенти, док они који иду из правца Сокоца остају паркирани у Подроманији.

Због велике количине снијега, више насеља у свих шест општина Источног Сарајева прекинуто је снабдијевање електричном енергијом.

Електричне енергије тренутно нема у насељима Тилава и Крупац у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а екипе су на терену од 5.00 часова и раде на отклањању кварова, речено је Срни из „Електродистрибуције“ – Теренске јединице Источно Сарајево.

Проблем који је био на преносној мрежи далековода 110, преко којег се напаја општина Пале, откоњен је јутрос, док су далеководи Булози и Подграб још у прекиду, речено је Срни из „Електродистрибуције“ Пале.

Из овог предузећа су рекли да становнци Подграба тренутно имају струју јер је снабдијевање, до отклањања квара, преспојено на мрежу Врхпрача-Јахорина.

Костајница: Већина путева проходна, без струје поједини дијелови села

На подручју општине Костајница проходни су готово сви локални путеви, а поједини дијелови села немају електричну енергију, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

„Није прочишћен дио пута према Студеној и дио пута према селу Календери на који је оборено стабло. Остале локалне саобраћајнице су проходне, а зимска служба је на терену“, навео је Пашић.

Он је додао да поједини дијелови села на платоу Баља још немају електричну енергију.

„Мокар и тежак снијег јуче је изазвао кварове на мрежи. Дијелови села су још без електричне енергије, али екипе су на терену и раде на санирању квара“, рекао је Пашић.

Према његовим ријечима, снабдијевање водом је уредно, а настава у Средњошколском центру Костајница и Основној школи „Петар Мећава“ одвија се редовно.

Фоча: Напајање струјом стабилизовано, чисте се путеви

Напајање струјом у општини Фоча је стабилизовано након квара на главном 110 киловолтном далеководу због чега је подручје ове општине било више часова без електричне енергије, а тренутно се ради на отклањању мањих кварова, речено је Срни у фочанској „Електродистрибуцији“.

Из „Електродистрибуције“ наводе да је осим Фоче, без напајања струјом због квара на далеководу који је власништво „Електропреноса БиХ“, прошле ноћи било и више сусједних општина.

Тежак и влажан снијег изазвао је и више мањих кварова, због чега су тренутно поједина сеоска подручја без струје, а у „Електродистрибуцији“ кажу да су све екипе електромонтера на терену од раног јутра.

Магистрални путеви на подручју општине Фоча су проходни, речено је у „Србињепутевима“.

Чисте се и регионални путеви и уклања се грање и дрвеће које је попадало по коловозу под тежином снијега.

Зворник: Саобраћај отежан на превојима Хан Поглед, Каштељ и Црни Врх

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач јутрос су проходни, али је због снијега отежан саобраћај на превојима Хан Поглед, Црни Врх и Каштељ код Шековића, саопштено је из предузећа „Зворникпутеви“.

На превоју Хан Поглед висина сњежног покривача износи до 50 центиметара, док на коловозу има мјестимично угаженог снијега и бљузгавице, без леда.

Температура ваздуха износи минус три степена Целзијусова.

На регионалном путу Шековићи-Каштељ висина снијега је до 30 центиметара, док је на дионици магистралног пута Зворник-Тузла на Црном врху око 25 центиметара.

У нижим предјелима регије Бирач коловози су мокри, са могућим одронима.

Екипе „Зворникпутева“ су на терену, посипају коловоз и уклањају могуће одроне.

Из овог предузећа подсјећају возаче да на пут не крећу без зимске опреме и упозоравају на одроне, посебно у усјецима и засјецима.

Дежурни пунктови „Зворникпутева“ у зимским условима су на Хан Погледу, Каракају и Братунцу.

Соколац: Путеви проходни, чисти се заостали снијег

Магистрални и регионални путеви у Сарајевско-романијској и горњодринској регији су проходни и благовремено посути сољу, рекли су Срни у предузећу „Романијапутеви“.

Технички директор у овом предузећу Драган Булошчић навео је да екипе чисте снијег са коловоза кога дјелимично има на магистралним и нешто више на регионалним путевима.

У „Романијапутевима“ истичу да проблеме у редовном одвијању саобраћаја праве само возила без неопходне зимске опреме у оваквим временским условима.

На Сокоцу је у протекла 24 часа пало 37 центиметара снијега, а јутарња температура је минус три степена Целзујусова, показују подаци метеоролошке станице у овом мјесту.

Предузеће „Романијапоутеви“ одржава више од 600 километара магистралних и регионалних путева у двије регије у источном дијелу Републике Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here