Smanjene zalihe krvi

0
508
BANJALUKA, TREBINJE – U pojedinim službama Zavoda za transfuzijsku medicinu u RS smanjene su zalihe krvi nulte negativne krvne grupe, kao i A negativne, a kako kažu nadležni, probleme s manjkom dragocjene tečnosti očekuju u ljetnim mjesecima kada je smanjen broj dobrovoljnih davalaca.

Jelena Mastilović, specijalista transfuzijske medicine u dobojskoj bolnici, kaže da trenutno najviše deficita imaju sa nultom negativnom i A negativnom krvnom grupom.

„Prije nekoliko dana zvali smo područne davaoce iz Teslića i Doboja jer su nam zalihe krvi bile pri kraju, a ljeto dolazi i uvijek je problem sa dozama koje su rjeđe krvne grupe kao što su nula negativna i A i B negativna“, rekla je Mastilovićeva za „Nezavisne“.

Pojasnila je da se tradicionalno smanjuju zalihe krvi tokom jula i avgusta zbog manjeg broja dobrovoljnih davalaca krvi, godišnjih odmora, te raspusta u školama.

„U tom periodu i potrebe za krvi su veće zbog češćih saobraćajnih nesreća i nezgoda“, ističe Mastilovićeva i dodaje da je bitno da se povećaju  zalihe krvi kako bi se spriječila nestašica ove tečnosti.

Iz Službe za transfuziju u Prijedoru ističu da su najveći problemi u avgustu, kada imaju najviše problema sa manjkom krvi.

„U avgustu imamo najteže probleme, jer dosta ljudi dolazi na godišnje odmore, a i dešavaju se razne nesreće, tako da su uvijek u tom periodu potrebni davaoci“, kazali su iz ove službe.

Dodaju da se pomažu uz pomoć drugih službi, tako da trenutno nemaju velikih problema sa  zalihama krvi.

Iz Službe za transfuziju Trebinje ističu da imaju dovoljne rezerve krvi svih krvnih grupa.

„Imamo dosta dobrovoljnih akcija davanja „, dodaju iz ove službe.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS ističu da je trenutno zadovoljavajuće stanje što se tiče zaliha krvi.

„Uspijevamo da odgovorimo svim zahtjevima sa klinika što se tiče transfuziološkog liječenja pacijenata. U našoj populaciji najzastupljenija krvna grupa je A pozitivna, oko 35 odsto, a najmanju zastupljenost ima AB negativna krvna grupa, oko 1,5 odsto, pa su tako i naše zalihe krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u našoj populaciji“, kažu iz Zavoda.

Dodaju da u nadolazećim ljetnim mjesecima očekuju blago smanjenje zaliha.

„I to se dešava ne samo kod nas, već i u cijelom regionu jer je to period kada se zbog raspusta i godišnjih odmora odaziva manji broj davalaca krvi“, pojašnjavaju iz Zavoda.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, u starosnoj dobi od 18 do 65 godina. Krv ne treba da daju osobe koje trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest.

Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here