Slovenija: Danas prijevremeni parlamentarni izbori

0
566
U Sloveniji se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a prema rezultatima posljednjih anketa najviše šanse za pobjedu ima Slovenačka demokratska stranka na čijem je čelu Јanez Јanša.

Јanšini glavni protivkandidati su aktuelni premijer Miro Cerar iz Stranke modernog centra i nezavisni kandidat Marjan Šarec.

Analitičari ističu da Јanša koristi taktiku drugih svjetskih lidera i da mu je predizborna kampanja bila brilijantna po slovenačkim standardima.

„SDS je iskopirao brojne stvari koje je radila mađarska stranka Fides, te američki ultrakonzervatici iz redova Republikanske partije. Sve su to izmiješali i veoma dobro vodili kampanju“, kaže analitičar Miha Kovač.

Rezultati posljednjih anketa govore da Јanša ima podršku nešto više od 25 odsto glasača, a Lista Marjana Šareca ispod 14 odsto.

Međutim, SDS nema mogućih koalicionih partnera zbog čega će teško formirati novu vladu.

Izbori se održavaju nekoliko sedmica prije regularnih, jer je Cerar u martu podnio ostavku poslije odluke Vrhovnog suda da poništi rezultate referenduma kojim je potvrđen zakon o gradnji nove željezničke pruge kroz Sloveniju.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here