Slava Vojske Republike Srpske: Cvijanović – Značajno obilježavanje Vidovdana

0
533
Vojska Republike Srpske proslavlja krsnu slavu – Vidovdan.

Centralna proslava Vidovdana, održava se kod Manastira Medna u Mrkonjić Gradu, a obilježavanju prisustvuje predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da je izuzetno značajno obilježavanje Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, jer je praznik sabornosti i podsjeća na sve važne događaje u istoriji srpskog naroda.

„Ako pogledate unazad onda vidite koliko je važnih događaja i teških odluka bilo vezano za Vidovdan. Važno je da institucije, Srpska pravoslavna crkva i svi građani promovišu i unapređuju vrijednosti na kojima počiva naša sloboda. To je poruka ovog dana“, rekla je novinarima Cvijanovićeva na obilježavanju Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Istakla je da se moraju poštovati oni koji su dali živote za slobodu i odbranili Republiku Srpsku.

Mrkonjić Grad: Krsna slava VRS

„To je zadatak svih nas. Obaveza institucija Republike Srpske jeste da vodi računa o svim borcima Vojske Republike Srpske. Trudimo se da, različitim programima i vidovima pomoći koje smo razvijali niz godina, pokažemo da smo tu i da treba da pomognemo“, navela je Cvijanovićeva i napomenula da je najnovijom usvojenom mjerom omgućeno demobilisanim borcima koji imaju 65 godina, ali nemaju dovoljno osiguranog staža, da primaju mjesečni iznos najniže penzije.

Naglasila je da je riječ o nečemu što jeste unapređenje i poštovanje vrijednosti na kojima počiva društvo u Srpskoj i istakla da je osnovna vrijednost – sloboda.

Obilježavanju prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te brojne druge zvanice.

Mrkonjić Grad: Krsna slava VRS (Foto: RTRS)

Obilježavanje Vidovdana, koji organizuje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk počelo je Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas.

Vidovdan je krsna slava i ove jedinice koja baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i njeguje kulturno-istorijsko nasljeđe srpskog naroda.

Prvi pješadijski bataljon Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH obilježava Vidovdan u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milanu Radojčiću, oficirima, podoficirima i vojnicima povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović takođe je čestitala krsnu slavu Vojske Republike Srpske, uz uvjerenje da ćemo i u budućnosti nastaviti da njegujemo tradiciju, čast i ponos, a svaku narednu proslavu dočekivati u još boljoj i snažnijoj Republici Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović u čestitki navodi da je ovo prilika da se sjetimo hrabrosti i odlučnosti Vojske Republike Srpske i da odamo počast borcima koji su dali život za odbranu slobode srpskog naroda.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here