Шкипина: Студентски домови на Палама и у Источном Сарајеву спремни за студенте

0
921

Студентски домови у Источном Сарајеву и Палама спремни су за повратак студената, планиран током викенда који слиједи. Предузете су све неопходне мјере за безбједан повратак студената, а сви објекти за вријеме двомјесечне паузе више пута су детаљно дезинфиковани.

У студентском центру на Палама смјештај користи готово пет стотина студената. У вријеме пандемије вируса корона, један дио студентског центра уступљен је на коришћење ванредном штабу општине Пале да би служио као карантин, међутим у домовима ипак није било особа заражених вирусом. Први студенти вратиће се у своје собе већ за викенд, а мораће испоштовати низ мјера донесених од Института за јавно здравство и ресорног министарства, рекао је за наш портал директор ЈУ Студентског центра Пале, Дамјан Шкипина:

„Најважнија је свакако дистанца као и ношење маски. У собама не би требало да борави више од два студента. У мензи такође планирамо боравак ограниченог броја особа са обавезним држањем дистанце. Заједничке површине ће се такође користити у ограниченом броју. Током дана правићемо паузе ради одржавања хигијене и чишћења управо тих заједничких површина које студенти користе. Треба нагласити да ће контрола соба бити појачана с обзиром да студенти сами одржавају собе док су за заједнички простор задужени радници студентског центра.“

Посјете у студентским домовима су забрањене. Из студентског центра апелују на све који живе у близини да простор у собама уступе колегама који долазе из удаљених мјеста, док се ситуација не стабилизује – све због организације смјештајних капацитета у складу с правилима.

„Ово је идеална прилика да позовем студенте да избјегавају боравак и груписање ако то није неопходно, да простор уступимо студентима који долазе из удаљених мејста, ови студетни који могу користити превоз како би долазили на испите да се понашају на тај начин.“ рекао је Шкипина.

Иста правила важе и за студенте који су смјештени у студентским домовима у Источном Сарајеву. Зграде су у потпуности дезинфиковане, као и пратећа опрема унутар и около факултета. Правило које важи за све студенте и биће на снази до даљњег налаже сваком студенту да при повратку у дом са собом носи негативан тест на вирус Ковид 19.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here