Сјећање на борце чете „Петар Пандуревић“

0
609

Служењем парастоса на мјесном спомен-обиљежју Станица на Палама данас је обиљежено 28 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“, који су заједно са командантом на данашњи дан 1992. године погинули у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.
Некадашњи борац ове чете Пуниша Лучић рекао је да су се данас окупили да помену саборце који су погинули 1992. године у кукавичкој акцији муслиманске војске на линијама Требевића.

„Направили смо тада контраудар бранећи линије. Цијена враћања тих линија је исписана овдје на споменику“, нагласио је Лучић.

Он је рекао да му је жао што годинама причају исту причу, да се мало помака направило према породицама погинулих бораца и дјеци која су остала без родитеља.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Прађина изјавио је новинарима да је на данашњи дан прије 28 година Пале завејане у црно јер се погибија 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ десила на дан сахране 45 бораца, који су убијени 4. јуна у Жепи.

„Непријатељске снаге покушале су на подмукао и кукавички начин да пробију ослабљену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије“, наглашава Парађина.

Према његовим ријечима, ово је још један скуп поноса и туге, а поноса јер је Република Српска највреднија тековина одбрамбено-отаџбинског рата за чију одбрану су многи борци дали животе.

Парађина наводи да је дужност свих данашњих и будућих генерација да на достојанствен начин чувају и његују тековине одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао да овај догађај повезују са чињеницом да је на данашњи дана била сахрана бораца који су погинули на Жепи, те да је непријатељ знајући то мучки искористио и напао чету „Петар Пандуревић“.

„То је доказ наше неприпремљености када је у питању почетак рата, као и доказ да ми нисмо дио никакве агресије, него одбране српског народа на Палама“, додао је Вуковић.

Вуковић истиче да сваке године треба одати поштовање и људима који брину о спомен-обиљежју Станица на Палама.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је важност чувања Републике Српске и сјећања на погинуле борце.

„Прилика је да се сјетимо њих и да обратимо пажњу на породице, да водимо рачуна о дјеци коју треба запослити или им на неки други начин помоћи“, изјавио је Југовић.

Југовић је навео да ће у наредном периоду општина настојати да објекат који се налази близу обиљежја реконстришу, да би омладина која га посвећује чувала успомене на погинуле борце.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица, који је и некадашњи члан чете „Петар Пандуревић“, рекао је да је прошло 28 година од како одају почаст пријатељима, комшијама, те да је поносан јер су бранили и одбранили улазак муслиманских снага у Пале.

„Сви они који су били у овој чете или у позадини знају на који начин смо били организовани и захваљујући томе, успјели смо да одбранимо и сачувамо Пале од најезди муслиманских снага. То показује да живимо данас у слободи, миру“, наводи Ласица.

Он каже да се као предсједник Скупштине општине труди да помогне демобилисаним борцима и породицама погинулих бораца из чете „Петар Пандуревић“.

Служењем парастоса присуствовале су породице погинулих српских бораца и њихови саборци, представници паљанске Борачке организације, руководство Града Источно Сарајево, општине Пале, савјетник српског члана Предсједништва БиХ, представници Црвеног крста Пале, политичког и јавног живота и Српске православне цркве.

Чета „Петар Пандуревић“ формирана је почетком рата. Имала је 200 храбрих бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и обишла бројна ратишта широм Републике Српске. Погинуло је 36 бораца ове чете, 18 је рањено, а тројица имају статус ратних војних инвалида.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here