Ситуација под контролом на Палама – у току подјела маски

0
337

У општини Пале нема обољелих од вируса корона, а 125 лица је под надзором надлежних служби, што је за пет лица мање него јуче, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Пале.

Иако су се надлежној служби Дома здравља Пале пријавила три нова лица која су стављена под здравствени надзор, а стигла су из Србије, Црне Горе и Јапана, у међувремену је за осам особа престала да важи мјера самоизолације, тако да је укупан број лица под надзором мањи него претходног дана.

С обзиром на то да је једна особа прекршила прописане мјере здравственог надзора, односно самоизолације, пребачена је у карантински простор који је Штаб за ванредне ситуације општине Пале формирао у дијелу овдашње спортске дворане, гдје ће до истека четрнаестодневне мјере боравити под надзором полиције.

Штаб за ванредне ситуације на јутрошњој сједници донио је наредбу о стриктној забрани окупљања на излетиштима, што је мјера чије ће поштовање надзирати припадници МУП-а Републике Српске, као и наредбу којом је прецизирано да су возачи камиона који су на граници добили рјешења о тродневној самоизолацији, уколико по истеку тог рока не напусте ово подручје, дужни да се јаве породичном љекару како би добили даље инструкције о мјерама здравственог надзора.

„С обзиром на праксу која се у том сегменту примјењује, размотрићемо и могућност да од надлежних институција затражимо списак возача у међународном транспорту из Пала, како бисмо могли да контролишемо ситуацију“, рекао је начелник општине Пале Бошко Југовић, који је и командант општинског Штаба за ванредне ситуације.

Свим грађанима општине Пале који су радно ангажовани ван територије општине у којој живе, а поготово у срединама у којој су регистровани случајеви заразе, препоручено је да се током обављања свакодневних активности придржавају свих превентивних мјера и сведу кретање и социјалне контакте на неопходан, најмањи могући ниво, те по повратку у општину Пале примјењују све мјере које се проводе с циљем заштите јавног здравља.

Штаб за ванредне ситуације општине Пале данас је донио и одлуку да се цијена услуга Дјечијег центра „Бубамара“ за март умањи за 50 одсто, а она ће бити реализована тако што ће сви родитељи чија су дјеца корисници услуга ове предшколске установе платити половину мјесечне цијене за мјесец у којем вртић почне са нормалним радом.

На сједници Штаба закључено је и да се брзо и ефикасно реаговало на несташицу заштитиних маски на тржишту, јер је општинска управа одмах на почетку успоставила сарадњу са фирмама у области текстилне индустрије „Мраз“, „Мибос“ и „Галтекс“, те конкретно финансијски подстакла производњу близу десет хиљада маски, које су свакодневно преузимане и дистрибуисане приоритетно јавним службама и установама на општинском, градском и републичком нивоу од општег значаја, док је данас почела и подјела 3. 000 заштитних маски за грађане.

Заштитне маске се у ужем градском језгру Пала дистрибуишу посредством предузећа „Пале стан“ и преузимају их појединачно представници ЗЕВ, док ће у сарадњи са волонтерима општинског Црвеног крста и мјесних заједница бити организована и дистрибуција по индивидуалним стамбеним објектима.

„Свјесни смо да ова количина не може омогућити додјелу заштитне маске сваком грађанину, али цијеним да смо на овај начин повукли одговоран потез и покушали да у могућој мјери одговоримо потреби становништва, имајући у виду чињеницу да у апотекама тренутно не располажу довољним количинама заштитне опреме овог типа“, рекао је Југовић на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

Данас је на подручју општине Пале настављена дезинфекција 170 заједница етажних власника, односно улаза у објектима колективног становања, док је још раније завршена дезинфекција објеката јавних установа и предузећа, од којих ће неки, сходно потреби, бити више пута покривени хигијенском заштитом овог типа.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

20 + 3 =