Сијарто: Вријеме је да почну преговори БиХ и ЕУ

0
66
Један од главних циљева Мађарске када преузме предсједавање Савјетом ЕУ биће убрзавање процеса интеграције земаља западног Балкана, јер би то донијело мир и стабилност региону, изјавио је данас у Сарајеву министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто је рекао да Мађарска од 1. јула преузима позицију предсједавајућег Савјета ЕУ, те да је то период када се ЕУ суочава са великим изазовима.

„То је период када је ЕУ потребан нови полет, нова енергија, свјежина и нове амбиције, а ми мислимо да то можемо да добијемо од западног Балкана. У интересу ЕУ је исто толико, као и у вашем интересу, да што прије постанете чланица“, додао је Сијарто на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем.

Сијарто је нагласио да сви који успоравају процес интеграција земаља западног Балкана иду против интереса тих земаља, али и ЕУ.

„У ЕУ постоје земље чланице које јавно подржавају проширење, али када се срећемо у затвореном кругу, онда говоре сасвим другачије“, рекао је Сијарто.

Он је рекао да је циљ Мађарске, када преузме предсједавања, да отпочну преговори са БиХ и да се одрже први преговори.

„Вријеме је да након двије године почну преговори“, навео је Сијарто и додао да је данас потписан Акциони план о сарадњи два министарства спољних послова, те да је циљ био усагласити начин на који ће отпочети преговори о интеграцији у ЕУ.

Он је предложио да на академији у Мађарској обуку заврши 50 младих дипломата из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Говорећи о илегалним миграцијама, Сијарто је рекао да је на јужним границама Мађарске све већи притисак и да ће његова земља током предсједавања наступити одлучно против миграција.

„У Европу се може ући само у складу с прописима. Наступићемо против миграционих квота и покушати да приморамо Брисел да не подстиче мигранте да долазе у Европу. Брисел треба да испоштује Међународно право, које каже да ако неко мора да бјежи, да он као избјеглица треба да се задржи на територији прве сусједне, безбједне земље“, појаснио је Сијарто.

Он је истакао и добру сарадњу БиХ и Мађарске, напоменувши да је робна размјена двије земље достигла 600 милиона евра.

Сијарто је данас у Бањалуци одржао састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, а састанку у Палати Републике Српске присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, те министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here