Сигнал из свемира трајао је само пола секунде и узбунио је цијели свијет

0
677
Сигнал из свемира који је трајао само пола секунде и ухваћен је крајем априла ове године радио-телескопима на Земљи, узбунио је цијели научни свијет.

Угашена звијезда са друге стране Млијечног пута емитовала је прије тридесет хиљада година снажну мјешавину радио и рендгенске енергије. Тај се сигнал 28. априла 2020. надвио над Земљу, активирајући аларме опсерваторија широм свијета.

Већина брзих радио-експлозија потиче са удаљености од стотина милиона свјетлосних година. Ова је дошла из Млијечног пута.

Сигнал је био тамо и нестао је за пола секунде, али то је научницима било довољно да потврде да су открили нешто изванредно: прву брзу радио-експлозију која је настала од познате звијезде у Млијечном путу, наводи се у студији објављено 27. јула, пише Лајв сајенс.

Од свог открића 2007. године, ови сигнали су збуњивали научнике. Рафали снажних радио-таласа трају највише неколико милисекунди, али у том времену стварају више енергије него Сунце у једном вијеку. Научници тек треба да утврде шта узрокује ове експлозије, али као могућа објашњења предложили су све, од сударања црних рупа до сигнала ванземаљских бродова. До сада, сваки познати брзи радио-експлозивни талас потиче из друге галаксије, удаљене стотинама милиона свјетлосних година.

Овај сигнал је другачији. Посматрања телескопа указују да је прасак потекао од познате неутронске звијезде – брзоокретног, компактног језгра мртве звијезде, која спакује масу Сунца у куглу величине града – на око 30.000 свјетлосних година од Земље. А можда се ради о још чуднијој класи звијезда која се зове магнетар, а која је названа по невјероватно моћном магнетном пољу које је у стању да избаци интензивне количине енергије много након што сама звијезда умре. Сада се чини да су магнетари готово сигурно извор бар неких од многих мистериозних брзих радио-експлозивних таласа, написали су аутори студије.

“Никада нисмо видјели експлозију радио-таласа, подсјећају на брзи радио-рафал од магнетара”, рекао је у изјави главни аутор студије Сандро Мерети са Националног института за астрофизику у Милану. “Ово је прва икада посматрана веза између магнета и брзих радио-експлозија.”

Магнетар, назван СГР 1935 + 2154, откривен је 2014. године када су научници видјели како емитује снажне гама и икс зраке у насумичним интервалима. Након што се неко вријеме смирила, мртва звијезда се пробудила снажном експлозијом рендгенских зрака крајем априла. Сандро и његове колеге открили су овај рафал сателитом “Интеграл” Европске свемирске агенције (ЕСА), осмишљеним да хвата најенергичније појаве у свемиру. У исто вријеме, радио-телескоп у планинама Британске Колумбије открио је експлозију радио-таласа који долазе из истог извора. Радио-телескопи у Калифорнији и Јути потврдили су брзе радио-експлозије сутрадан.

Експлозија радио-таласа и рендгенских зрака никада раније није откривена из магнетара, написали су истраживачи, снажно указујући на ове звијездане остатке као на вјеродостојне изворе постојања ових сигнала.

Ово откриће је било могуће само зато што је више телескопа на Земљи и у орбити могло истовремено да хвата прасак, и то у многим таласним дужинама у електромагнетном спектру. Даља сарадња између институција неопходна је да би се ове тајанствене појаве довеле у фокус.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here