Шешлија: На ковид одјељењу 38 пацијената

0
617

На ковид одјељењу у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву смјештено је 38 обољелих од вируса корона, a протеклих дана је повећан прилив ковид пацијената, пa је отежано функционисање, изјавио је Срни вршилац дужности директора ове здравствене установе Небојша Шешлија.

„Шест пацијената је у ковид интензивној њези и имају тежу клиничку слику, док су остали средње тешке клиничке слике“, рекао је Шешлија, напомињући да је епидемиолошка ситуација у овој регији компликованија у односу на претходни период.

Он је нагласио да тренутно нема заражених вирусом корона међу медицинским особљем и запосленима у овој здравственој установи.

Шешлија је истакао да су у складу са препорукама Министарстава здравља већ раније кренуле припреме за очекивани други талас вируса корона и предузете све неопходне мјере, те додао да за сада располажу довољним количинама заштитне опреме и да имају брзих и пи-си-ар тестова.

„Радници на ковид одјељењу већ дужи период константно предано обављају посао и под великим су напорима. Има и умора, али се трудимо на све могуће начине да их ротирамо и што више ослободимо одређених активности“, каже Шешлија.

Он напомиње да је веома незгодно константно мијењати људе, јер одређена група прође обуку за рад и функционисање ковид одјељења, гдје су другачији услови у односу на остатак Болнице, што ствара одређене проблеме у функционисању.

Шешлија је додао да је рад у Болници нормализован и да су кренули са оперативним програмом и радом амбуланти.

„Ипак, и љекари и медицинско особље раде под одређеним притиском, јер никад се не зна ко може да буде позитиван на вирус корона, а наравно приликом прегледа и сваке операције обављају се нови протоколи, пацијенти се тестирају и слично“, наводи Шешлија.

Он је подсјетио и на недавну посјету предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић која је руководству ове здравствене установе уручила рјешење о вриједној донацији – инкубатору за Одјељење педијатрије, чиме су знатно побољшани услови на том одјељењу, с обзиром на то да је у протекле двије године од пресељења у нову зграду повећан и број порођаја.

„У завршној смо фази и очекујемо нови ЦТ апарат, припремамо и просторију гдје ће бити смјештен, и то ће знатно побољшати наше дијагностичке способности и услугу“, истакао је Шешлија.

Он је додао да ће ускоро у функцији бити и барокомора – опрема је у установи, опремање простора је у завршној фази, а кадар је обучен и припремљен за рад.

„То је нова услуга у нашој здравственој установи и вјерујем да ћемо и на овај начин подићи ниво услуга. Опрему је донирала Невенка Хаџибашиоглу, која је поријеклом из Сарајева, а удата је у Турску“, појаснио је Шешлија.

Он је нагласио да су од октобра у Болници „Србија“ запослена два љекара – специјалисти офталмологије и оптометрије, као и специјалиста гинекологије – субспецијалиста за фертилитет и стерилитет.

Шешлија је рекао да приликом градње нове зграде Болнице нису биле предвиђене просторије за смјештај Завода за трансфузиологију у Источном Сарајеву, али је по његовом доласку на чело ове здравствене установе, у сарадњи са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, пронађено рјешење.

„Један од старих објеката који се налази наспрам главног улаза у болницу смо адаптирали, радови су у завршној фази и у наредних 20 дана очекујемо и пресељење и почетак рада Завода за трансфузиологију у новом објекту“, додао је Шешлија.

Истичући да ће то бити први регионални центар Завода за трансфузиологију на овом подручју, Шешлија је нагласио његов значај, с обзиром на то да ће моћи да врше претраге које до сада нису били у могућности, а тиме ће бити унапријеђен и квалитет живота становника ове регије.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here