Шеранић: Вакцине ће бити бесплатне и добровољне

0
453
 – Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је да Република Српска може бити задовољна тренутном ситуацијом у вези са вирусом корона, али да треба сачекати крај јануара да би се видјело како су се грађани понашали током празника.

 

Шеранић је навео да се, када је ријеч о набавци вакцине, ради на два фронта, путем „Ковакс“ механизма и набавком руске вакцине „спутњик“.

„Свака вакцина која дође у употребу у БиХ безбједна је. Вакцинација ће бити добровољна, грађани ће подносити захтјев за вакцинацију и добијаће потврду о вакцинацији“, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је кроз механизам „Ковакс“ у оптицају девет произвођача вакцина, од којих је најизвјеснија „астра зенека“, за коју је БиХ у децембру издала сагласност да је спремна да прихвати ову вакцину.

Шеранић је додао да Република Српска руску вакцину набавља преко овлаштеног дистрибутера у количини од 200.000 доза, те да се вакцина очекује почетком фебруара.

„Важно је да је Влада Републике Српске обезбиједила средства за оба механизма, тако да ће грађани добити вакцину бесплатно“, поновио је Шеранић.

Он је нагласио да инспекцијски органи појачано раде на контроли спровођења епидемиолошких мјера на скијалиштима и у угоститељским објектима, али да посебан проблем представљају приватна окупљања у викендицама и другим објектима.

„Инспекција је у посљедњих седам дана обавила више од 1.500 контрола. У 15 случајева су утврђене одређене неправилности и изречене су казне укупне вриједности око 15.000 КМ“, напоменуо је Шеранић.

Он је навео да је направљен огроман помак у односу на љетни период прошле године када је ријеч о понашању привредних субјеката и грађана, што је, како је рекао, за сваку похвалу.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић најавио је да ће у току ове седмице бити обављене све процедуре у вези са набавком вакцине, док ће крајем јануара почети едукација тимова здравствених радника која се односи на чување и апликацију вакцине.

„Битно је да будемо спремни за сваку могућу вакцину која нам дође. Прве дозе вакцина које буду дошле биће намијењене здравственим радницима, како бисмо прво њих заштитили, те ризичним категоријама са више удружених обољења“, навео је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је у посљедња 24 часа у Републици Српској потврђен још 91 случај вируса корона од 730 тестираних, те да је преминуло десет особа.

Девићева је навела да је на респиратору у Универзитетском клиничком центру тренутно 30 пацијената, док је у општим болницама на респиратору њих 18.

Она је истакла да је посебно значајно то што се стопа морталитета смањује у односу на претходних неколико мјесеци.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here