Шеранић: Масовна вакцинација у другој половини фебруара

0
548

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић очекује да би у другој половини фебруара у Српској могла да почне масовна вакцинација становништва руском вакцином против вируса корона.

– Очекујемо, према најавама дистрибутера из Русије, да у другој половини фебруара Република Српска добије прву количину вакцина за 100.000 људи, чиме би почели и масовну вакцинацију руском вакцином – рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да би у Републику Српску требало да стигне укупно 400.000 доза „Спутњика“, односно количине вакцина за вакцинисање 200.000 људи, које је Српска путем овлаштених дистрибутера успјела да набави из Русије.

– Планирано је да се овом првом количином, из интервентног увоза, која је прошла контролну серију Агенције за лијекове, вакцинишу радници који раде у ковид одјељењима, било у болницама или амбулантама – рекао је Шеранић за РТС уочи почетка данашње вакцинације здравствених радника.

Он каже да је до сада одзив за вакцинацију добар.

Шеранић напомиње да Република Српска још очекује и одређене вакцине „Фајзера“ и „Астра Зенека“, које би требао да дођу кроз „Ковакс“ програм, али и да Српска наставља да тражи начин да набави додатне вакцине за своје становништво.

Шеранић је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади и народу Србије, који су и овај пут уз Републику Српску.

– Кроз договор српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и Вучића омогућена је вакцинација још 5.000 здравствених радника Републике Српске, што је врло значајно како бисмо здравствени систем што прије заштитили и ставили у функцију – рекао је Шеранић.

Што се тиче тренутног епидемиолошког стања у Републици Српској, Шеранић каже да тренутно постоји стабилизација ситуације када се говори о броју лица у болницама, који је у благом паду, али и оних који су заражени.

– Сходно тој стабилизацији, очекујем да идемо у добром правцу. Вакцина која долази у овом тренутку је, свакако, добродошла, јер ће она помоћи да се још боље контролише епидемија и да се коначно враћамо у неке нормалније токове, него прошле године – рекао је Шеранић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here