Шеховац: На подручју Источног Сарајева стање безбједности задовољавајуће

0
519

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево за првих шест мјесеци 2020. године је задовољавајуће по свим сегментима безбједности, рекао је на јучерашњој конференцији за медије начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац.

Према његовим ријечима, Полицијска управа ИС забиљежила је благи, незнатан пораст кривичних дјела у области општег криминалитета, међутим, у протеклих шест мјесеци нису евидентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности.

„Прошле године у поменутом периоду имали смо тешко убиство и убиство у покушају, док ове године нисмо евидентирали таква кривична дјела. Забиљежили смо једно кривично дјело `разбојништво`, а у току је рад на његовом расвјетљавању. У првих шест мјесеци расвијетлили смо једно кривично дјело `разбојништво` из претходне године, а у текућој години евидентирали смо три кривична дјела `крађа путничких моторних возила`, од којих је једно расвијетљено, а возило враћено власнику. Такође, расвијетљено је и једно кривично дјело `крађа путничког моторног возила из претходне године“, објаснио је Шеховац.

Како је истакао, када су у питању кривчна дјела „изазивање опште опасности“, припадници ПУИС забиљежили су смањење ових кривичних дјела, којих је у првих шест мјесеци текуће године, било шест, док их је прошле године у поменутом периоду било 12.

„Од почињених шест кривичних дјела ове године, два су била по непознатом извршиоцу и оба су расвијетљена. Једно кривично дјело `изазивање опште опасности` извршено је употребом ватреног оружја и оно је расвијетљено, а против извршиоца је достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу. Друго кривично дјело проузроковано је пожаром и том приликом наступила је материјална штета у износу 41.000,00 КМ, а ово кривично дјело је, такође, расвијетљено. Оно што забрињава и чиме треба да се позабаве и неке друге институције је повећање кривичних дјела и прекршаја када је у питању насиље у породици, којих је чак 70 одсто више у односу на исти период прошле године. Против свих извршилаца ових кривчних дјела достављен је извјештај о почињеном кривичном дјелу, односно, захтјев за покретање прекршајног поступка“, нагласио је начелник ПУИС.

Шеховац је навео да, када је у питању привредни криминалитет, евидентно је повећање укупног броја обрађених предмета у односу на прошлу годину, те рекао да је достављено 16 извјештаја против 23 лица.

Он је истакао да је за првих шест мјесеци 2020. године евидентирано 11 самоубистава, док је прошле године у истом периоду забиљежено 10.

Када је у питању организовани криминалитет и дроге, како каже начелник Шеховац, Полицијска управа константно оставрује добре резултате.

„У првој половини 2020. године пронашли смо двије лабораторије за производњу вјештачке дроге `сканк`. Спроводећи акију `Плантажа` пронашли смо 17 засада `Канабиса`, на основу чега смо доставили 14 захтјева за покретање прекршајног поступка. Такође, издали смо 31 прекршајни налог због уживања опојне дроге на јавном мјесту, док смо због одбијања тестирања на дрогу у контроли саобраћаја издали пет прекршајних налога. У оквиру санкционисања 15 кривичних дјела, одузета је одређена количина разних опојних дрога, а ради се 99 грама опојне дроге `спид`, š84 грама `марихуане`, два грама опојне дроге `кокаин`, мала количина `хероина`, 14 стабљика `канабиса`, као и седам засада, такође,`канабиса`“, објаснио је он.

Према ријечима начелника ове Управе,  евидентирано је 428 нарушавања јавног реда и мира, што је за 140, 4 одсто више у односу на прво полугодиште 2019. године.

Он је нагласио да је Полицијска управа ИС, када је у питању безбједност саобраћаја, у посматраном периоду, забиљежила смањење укупног броја саобраћајних незгода.

„Нажалост имали смо двије саобраћајне незгоде у којима су смртно страдала два лица, тако да биљежимо смањење, с  обзиром да су прошле године у истом периоду смртно страдала четири лица. Евидентиран је нижи проценат саобраћајних незгода са теже повријеђеним лицима од 42 одсто, за 14 одсто са лакше повријеђеним лицима, док са мањом материјалном штетом биљежимо незнатно смањење“, навео је Шеховац.

Он је истакао да је систем видео надзора на територији града Источно Сарајево знатно допринио повећању безбједнсти саобраћаја.

„Од како је успостављен систем видео надзора до данас расвијетљено је укупно 42 кривична дјела, шест нарушавања јавног реда и мира, док смо у поменутом периоду регистровали 7.570 прекршаја. Видео надзор правда своју сврху, а све у циљу побољшања стања безбједности на територија ове Управе“, рекао је Шеховац.

Како је додао, Полицијске управа Источно Сарајево, у току претходних шест мјесеци, спровела је укупно 105 акција у безбједности саобраћаја.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here