Савјети како се заштитити од врућине током пандемије вируса корона

0
517
Високе температуре сваке године утичу на здравље људи, могу подстаћи исцрпљеност и топлотни удар, као и да погоршају већ лошу здравствену ситуацију.

„Избегавајте излазак и напоран физички рад у најтоплијем дјелу дана. Избјегавајте осјетљиве скупове људи, треба искористити најповољније вријеме за куповину, кад год је то могуће. Потражите хлад. Не остављајте дјецу или животиње у паркираном возилу и, ако је потребно и могуће, проведите 2-3 сата у расхлађеном простору, поштујући физичку дистанцу најмање један метар“, савјетују из Свјетске здравствене организације (СЗО).

Не заборавите да расхладите свој стан/кућу, смањите загријевање током дана тако што ћете спуштати ролетне, навући завесе и искључити што више електричних уређаја.

„Избегавајте излагање сунцу или температурама вишим од 25 степени Целзијуса, јер нема доказа да то спријечава или лијечи Ковид-19, а повећава ризик за здравље. Можете се разболјети од Ковид-19 без обзира колико је сунчано или вруће вријеме, стога заштитите себе и друге редовним прањем руку, кашљањем у пресавијени лакат или марамицу и избјегавањем додиривања лица“, наводи СЗО.

Носите лагану и широку одјећу, користите лагану постељину, туширајте се или купајте у млакој води и редовно пијте воду, избјегавајући алкохол и напитке с превише кофеина и шећера.

„Ако се ви или други око вас осјећају лоше (вртоглавица, слабост, тескоба, изражена жеђ или јака главобоља), потражите помоћ. Што прије одете на хладније место и измјерите температуру. Пазите да хипертермију не замјените с температуром. Ако постоји сумња, одмарајте се у хладном окружењу најмање 30 минута и пијте воду да надокнадите течност, избјегавајући притом алкохол и напитке с превише шећера и кофеина. Ако тјелесна температура остане висока, вјеројатно се ради о температури и требало би да се посјетите лјекара. Ако тјелесна температура падне и особа се осјећа боље након одмора у расхлађеној просторији, то је вјероватно повезано с топлотним стресом“, саветује СЗО.

Посебно обратите пажњу на породицу, пријатеље и комшије који већину времена проводе сами. Осјетљивим особама можда је потребна помоћ током врућих дана, а ако је неко кога познајете под ризиком, помозите му да добије савјет и подршку поштујући препоруке за физичку удаљеност.

„Ако имате болне грчеве у мишићима, одмах се смирите и лезите у расхлађену просторију и пијте течност која садржи електролите. Потражите помоћ ако грчеви трају дуже од једног сата. Посавјетујте се с лјекаром, ако осјетите необичне симптоме, ако симптоми трају дуже или ако сумњате на температуру. Одмах позовите лјекара/хитну помоћ ако неко има врућу суву кожу и делириј и ако има грчеве или је без свијести“, закључују.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here