Savanović: Uskoro dodatna prava penzionerima

0
640

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović najavio je večeras mogućnost izmjene nekih zakonskih regulativa radi obezbjeđivanja dodatnih prava penzionerima, koji su za Vladu Srpske prioritet.

Savanović je rekao novinarima u Tesliću, u pauzi sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske, da će o tim regulativama i problemima biti riječi i na sutrašnjem savjetovanju u Tesliću kojem će prisustvovati predstavnici resornog ministarstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te fondova penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

On je poručio da će Vlada, resorna ministarstva i fondovi nastojati da maksimalno uvaže penzionerske zahtjeve koji se, između ostalog, odnose i na određene povoljnosti u prevozu, banjskom liječenju i cijeni lijekova.

Savanović ističe da je Vlada Srpske opredijeljena da učini sve, u okviru ekonomskih mogućnosti, da bude poboljšan materijalni položaj penzionera.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj kaže da je na današnjoj sjednici raspravljano o strategiji odnosa društva prema starim ljudima u Republici Srpskoj za period od 15 godina da bi bile pokrenute izmjene u zakonima o penzijsko-invalidskom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti radi unapređenja položaja ove kategorije stanovnika.

On ističe da nova zakonska rješenja moraju počivati na evropskim vrijednostima kako bi se unaprijedio penzijski sistem, njegovo punjenje, te onemogućile zloupotrebe i manjkavosti.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić istakao je da je veoma intenzivna saradnja sa Udruženjem penzionera, kako bi se išlo korak unaprijed, ne samo u vezi sa povećanjem penzija, već i pobošljnjem uslova zdravstvene zaštite.

On je najavio da će na sutrašnjem savjetovanju u Tesliću biti razgovarano o 10 tačaka koje se odnose na određene povoljnosti kada je riječ o listama lijekova, banjskoj rehabilitaciji i drugim pitanjima.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here