Savanović: Projekat protjerivanja Srba preko Drine još je živ

0
491

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je, povodom sutrašnjeg obilježavanja stradanja Srba u Podrinju, da je projekat protjerivanja Srba preko rijeke Drine, koji je davno osmišljen, još živ, te da buduće generacije treba da znaju o ovim događajima iz prošlosti, kako se oni ne bi ponovili.

“Uspjeli smo uz velike žrtve i materijalna razaranja da odbranimo taj prostor, a međunarodnim ugovorom dobili smo ono što smo ratom izborili, a to je Republika Srpska, koju moramo čuvati i poštovati, te zadržati političko jedinstvo, kako bismo se odbranili od opasnosti koje i dalje prijete”, rekao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je potvrdio da će sutra u Bratuncu biti služen parastos i položeni vijenci u okviru obilježavanja stradanja Srba u Podrinju.

Savanović je rekao da je na širem području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu stradalo oko 3.500 Srba, a da je 5.400 porodica ostalo bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike – Božić, srpsku Novu godinu, te Petrovdan, što govori koliko je neprijatelj bio beskrupulozan i siguran u svoj cilj – da taj prostor očisti od Srba”, rekao je Savanović.

On je podsjetio da su od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno i razoreno desetine srpskih sela i najbrutalnije ubijene stotine Srba u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima.

“U tom periodu je samo na području Srebrenice napadnuto 21 srpsko selo u kojem je ubijeno više od 400 Srba, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 Srba”, rekao je Savanović.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će obilježavanje stradanja Srba u Podrinju početi u 11.00 časova na Gradskom groblju Bratunac, gdje će biti služen parastos ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja, te položeni vijenci na Spomen-krstu.

On je dodao da je u 12.00 časova na Trgu u Bratuncu, odnosno u slučaju kiše u sali Centra za kulturu, predviđeno obraćanje zvaničnika i prikazivanje filma “Suze anđela”, u produkviji Radio-televizije Republike Srpske.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here