Саобраћај се одвија редовно по мјестимично влажним и мокрим коловозима

0
545

Саобраћај на већини путева у Републици Српској данас се одвија редовно, по мјестимично мокрим или влажним коловозима, саопштено је из Ауто – мото савеза РС.

Како се наводи у саопштењу, на путевима на којима се изводе санациони радови, привремена сигнализација регулише саобраћај, чије је поштовање обавезно.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, из овога Савеза возачима скрећу пажњу на могуће одроне, те савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

У току су радови на изградњи МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на магистралном путу М – I 111, на дионици Крупац – граница РС (Богатићи), на територији општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком, уз постављену свјетлосну сигнализацију (семафоре), а радови су планирани до 30. септембра.

На магистралном путу М – 18, дионица Брод на Дрини – граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У саопштењу је наведено да ће данас, у периоду од 12.00 до 00.00 часа, бити на снази обуставе саобраћаја на граничном прелазу Рача – Сремска Рача, а за вријеме обуставе возила ће бити преусмјерена на ГП Попови – Бадовинци.

На граничним прелазима Хум и Метаљка није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова, док на осталим ГП за сада нема дужих задржавања.

„Улазак у БиХ за држављане земаља ЕУ и земаља Schengena омогућен је уз негативан PCR тест на вирус корона, који не смије бити старији од 48 сати. Странци који су у браку са БиХ држављанином/ком уз показ вјенчаног листа могу ући у БиХ без теста. Исто важи и за дјецу страних држављана, чији је један од родитеља бх држављанин, док је за малољетну дјецу потребно показати родни листа. Значи, могућност уласка у БиХ на основу блиског сродства (супружник, дијете), без теста, остварују само брачни партнери или дјеца бх држављана“, пише у саопштењу.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни PCR, ELISA, ЕЦЛИА тест стар максимално 48 часова.

У саопштењу је напоменуто да дјеца до пет година старости не морају имати урађен један од наведених тестова како би ушли у Црну Гору, а транзит кроз Црну Гору, без посједовања PCR или ELISA теста ,омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

БиХ отворила је границе према: Хрватској, Србији и Црној Гори, а ова Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус корона, не старији од 48 часова.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here