Само јаке фирме опстале на тржишту

0
617
 Број предузећа у Српској која су завршила у стечају и ликвидацији ове године је знатно мањи у односу на лани, а стручњаци тврде да је главни разлог за то тај што је тржиште већ поприлично очишћено од оних привредних субјеката који су приморани да ставе кључ у браву.

У Пореској управи РС казали су “Гласу Српске” да је према њиховој евиденцији за шест мјесеци 2020. године покренуто 40 стечајних те 81 ликвидациони поступак. Од 81 ликвидационог поступка 72 су покренута по Закону о ликвидационим поступцима, а девет по службеној дужности од стране надлежних судова. Када је ријеч о истом периоду 2019. године, тада је према евиденцији Пореске управе покренуто 80 стечајних и 371 ликвидациони поступак. Од укупног броја ликвидација 96 је покренуто по Закону о ликвидационим поступцима, а 275 по службеној дужности од стране надлежних судова.

Економисти тврде да је главни разлог што је смањен број привредних субјеката који је завршио у стечају тај што је тржиште претходних година поприлично очишћено од фирми које нису имале могућност даљег пласмана производа и услуга.

– Практично, оне фирме које су остале су се добро позиционирале на тржишту и могу да живе од свог знања, производње и других услуга којима се баве – навео је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да је поред тога и опрезност при регистрацији фирми постала знатно већа него ранијих година.

– Свакако је и мање оних новоотворених привредних субјеката који пропадају већ у првој години пословања. Постоји у економији и пракси искуство да фирме које су регистроване на почетку свог животног вијека врло често и релативно лако оду у стечај. Људи крену у пословни подухват, рачунајући да ће све бити у реду, а онда се деси да тржиште то не прихвати и те фирме пропадну. Очигледно је сада та опрезност знатно већа – навео је Павловић.

Нагласио је да пандемија вируса корона није битно могла да утиче на то да РС има мање фирми које су отишле у стечај.

– Шта више пандемија би требало да допринесе томе да имамо више предузећа која су завршила у стечају, а не супротно – навео је Павловић.

Закон

Српска је нови Закон о стечају добила почетком 2016. године. Тим законским рјешењем дефинисано је финансијско-оперативно реструктурирање предузећа. У том поступку настоје се превазићи потешкоће у финансијском пословању одређеног пореског дужника.

Циљ тог закона је и да буде омогућено благовремено покретање стечајног поступка. Законом су смањени трошкови стечајног поступка, а предвиђен је већи степен контроле рада стечајних управника.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here