Saglasnost za kreditno zaduženje od 1.200.000 KM

0
795

Skupština opštine Pale danas je jednoglasno usvojila odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju ove lokalne zajednice u iznosu 1.200.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će kredit biti iskorišten za finansiranje projekata koji se trenutno realizuju ili za aktivnosti naslijeđene iz prethodnih perioda

On je naveo da je zaduženje na rok od šest godina i da je riječ o najpovoljnijem aranžmanu gdje se kamate kreću i do tri odsto.

“Zahvaljujući razumijevanju odbornika u opštini Pale u toku ove godine bićemo na `zelenoj grani`”, rekao je Jugović novinarima nakon sjednice lokalnog parlamenta.

Prema njegovim riječima, na ovaj način su željeli da zaokruže ciklus i od tekućih poreskih prihoda izmire obaveze sa 28. februarom od 600.000 KM.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević istakao je da su odbornici dali saglasnost za izdavanje garancije opštine za dugoročno kreditno zaduženje Javnom preduzeću “Komunalno” Pale i saglasnost za kratkoročno zaduženje Gradske toplane.

“Ovo su bile logične odluke jer je `Komunalnom` bilo potrebno 250.000 KM na period od šest godina i, s obzirom na to da se nalazi u težoj situaciji od ostalih preduzeća, Skupština je podržala tu odluku da bi preduzeće imalo likvidnost i moglo da uloži sredstva u repromaterijal i neophodnu mehanizaciju”, naveo je Vučićević.

On je dodao da je podržano i zaduženje Gradske toplane da bi u narednu sezonu grijanja mogli da uđu spremni.

Vučićević je zahvalio predsjednicima odborničkih klubova koji su ocijenili šta je najbolje za opštinu Pale i njene građane.

Odbornik DNS-a Aco Stanišić rekao je da je klub ove stranke iznio dva prijedloga koji će biti razmatrani na narednim sjednicama.

“Prvi prijedlog jeste da se formira radna grupa koja će analizarati koji problemi najviše pogađaju građane – da li je to iseljenje Gradske toplane, izgradnja atletske staze, izgradnja otvorenog bazena, otvaranje mjesta u proizvodnim djelatnostima. Prema tim prioritetima treba da se zadaju rokovi za njihovo rješavanje”, navodi Stanišić.

Prema njegovim riječima, drugi prijedlog je da se pokuša naći dogovor između opštine i građevinskih investitora gdje bi se oni jednim dijelom odrekli profita u izgradnji stanova, a opština Pale dijela rente da bi se pojedinim kategorijama stanovništva mogli ponuditi povoljnije cijene metra kvadratnog stambenog prostora u prvoj kupovini.

“Mislimo na mlade bračne parove, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i stanovništo koja ima potrebu da se doseli u našu opštinu”, izjavio je Stanišić.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here