Русија гради аутопут “Европа – Западна Кина”

0
520

У Русији почиње изградња аутопута Москва-Нижњи Новгород-Казањ, што је дио међународног мегапројекта “Европа-Западна Кина”, који се реализује у сарадњи Русије, Казахстана, Бјелорусије и Кине.

Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин оцијенио је да овај пројекат “има посебан значај за цијелокупан евроазијски простор”.

Дужина “Новог пута свиле” је 8.500 километара. Од тога више од 2.000 су на руској територији. Аутопут ће обезбједити путовање између осам највећих области Русије – Московска, Самарско-Тољатинска, Нижњеновгородска и Казанска.

“Пројекат даје регионални импулс у убрзавању развоја. Укупан раст домацћег бруто производа на тим територијама ће бити већи од 500 милијарди рубаља до 2050. године”, руски премијер Михаил Мишустин.

Још један, не мање важан аспект је отварање нових радних мјеста. По ријечима Мишистина, само ће се на градилиштима отворити више 30.000 радних мјеста, и још 130.000 у сродним гранама.

“То су гране као што су аутоиндустрија, нафтна индустрија, електроника, транспорт, логистика и друге”, појаснио је премијер.

Новим путем од Казања до Москве ће се путовати 6,5 сати при брзини од 130 км на сат, преноси Спутњик.

Сада постоје два пута од Европе до Кине који су дуги. Жељезницом је потребно око двије недјеље путовања, а морем преко Суецког канала – скоро 1,5 мјесец.

Аутопут Западна Европа-Западна Кина почиње у Санкт Петербургу води преко Москве-Нижњег Новгорода-Казања-Оренбурга, затим преко територије Казахстана и Кине до града Лиањунганга на обали Жутог мора.

Дужина трасе је 8.445 км, а “Нови пут свиле” ће скратити путовање аутомобилом до 10 дана.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here