Руси направили вакцину: До краја године 200 милиона доза

0
560

Директор Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев изјавио је да је до краја 2020. године могуће произвести 200 милиона доза вакцине против вируса корона, коју је развио Институт „Гамалеј“.

– Захваљујући производњи ове вакцине уз партнерство са неколико земаља моћи ћемо да проширимо њену производњу на 200 милиона доза до краја године – написао је Дмитријев у својој колумни за „Њузвик“.

Он истиче да су овакве аденовирусне вакцине развили руски Институт „Н.Ф. Гамалеј“ и Универзитет у Оксфорду у сарадњи са компанијом „Астра Зенека“ и кинеском компанијом „Кансино бајолоџикс“.

Према његовим ријечима, на тржишту ће се прво појавити вакцине засноване на аденовирусу које ће добити званично одобрење у септембру ове године, а вакцина заснована на новој технологији мРНК најраније ће се појавити почетком сљедеће године, јер је још увијек потребно да се испита на безбједност и утицај на плодност.

Дмитријев процјењује да ће сљедеће године бити произведено више од три милијарде доза вакцина, заснованих на аденовирусним векторима, „што ће омогућити свијету да се ефикасно бори против вируса корона“.

Дмитриев је додао и да се први руски лијек за вирус корона „Авифавир“ већ испоручује у иностранству, а његова производња повећана је на 300 хиљада доза мјесечно. Купују га, између осталог, Бјелорусија, Казахстан, Колумбија, Бразил, Бугарска, Мексико, Саудијска Арабија, Перу – укупно више од 50 земаља.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here