Резултати предизборног истраживања у Палама

0
975

На територији општине Пале је у протеклих 10 дана вршено истраживање ставова грађана у сусрет предстојећим локалним изборима. Истраживање је спроведено телефонски и путем веб платформе за анкетирање. У истраживању су учествовала 892 грађанина/ке Пала, добних скупина од 18 до 67 година.

Од укупног броја испитаних 59% их се изјаснило да планира изаћи на предстојеће локалне изборе, док 41% грађана не планира искористити своје бирачко право у новембру.

Резултати истраживања говоре да ће 25.94 % испитаних грађана своје повјерење поклонити СНСД-у, док ће 20.26 % грађана гласати за Демос. Подршка Српској демократској странци у овом истраживању износи 15.34%, Демократском народном савезу 8.71%, док је Партија демократског прогреса на 7.76%. Уколико је судити по резултатима анкете, цензус на Палама прелазе и Народни демократски покрет са подршком од 4.54% испитаних и Уједињена Српска са 3.03%. Испод цензуса су остали Селаков СПС са 2.46 % и Ђокићев СП са 1.5% подршке. Ипак, више од 10.4 % испитаних не зна још за кога ће гласати или сигурно не гласа за неког од наведених.

Када је у питању трка за начелника општине и градоначелника, Паљани и Паљанке су несумњиву и више него натполовичну подршку дали кандидатима СНСД-а. Тако према резултатима истраживања СНСД-ов кандидат за начелника општине Пале, Бошко Југовић има подршку 58% испитаних, у односу на своје противкандидате Ненада Вуковића са 20% и Марка Ђога са 17% подршке, док 7% испитаних свој глас планира дати неком другом, односно четвртом кандидату.

Чак 55% грађана задовољно је радом актуелног начелника Југовића, док 24% њих сматра да се „радило, али је могло и више и боље“. Тек 21% испитаника није задовољан радом актуелног начелника, а испитани грађани Пала за највеће проблеме у својој општини сматрају незапосленост, криминал, недостатак стручних кадрова и одлазак младих.

Када је ријеч о кандидатима за градоначелника Источног Сарајева, међу испитаницима несумњиву побједу односи Љубиша Ћосић са 84%, док његов противкандидат Мирослав Лучић биљежи подршку тек 14% испитаних.

У склопу истраживања испитани су и ставови грађана о локалним политичким личностима и политичким партијама.

58% испитаника о СНСД-у има позитиван став, док њих 24% каже да га за ову странку везује негативно мишљене, а 18% испитаних су се изјаснили као неутрални.

Када је ријеч о СДС-у, 42% испитаника има позитиван, 39% негативан и 19% неутралан став о овој политичкој партији.

Слична ситуација је и са ПДП-ом који биљежи 40% позитивних, али и 42% негативних ставова испитаника и 18% неутралних испитаника.

Више негативних него позитивних ставова испитаника биљежи и ДНС, који су испитаници оцијенили 51% негативно, тек 36% позитивно и 13% неутално.

Изненађење ових избора би, према резултатима истраживања, могао бити Демос, који биљежи 59% позитивних ставова грађана, 23% негативних и 18% неутралних ставова испитаника.

Када је ријеч о локалним политичарима, СНСД-ов Бошко Југовић биљежи 69% позитивних ставова испитаника, 21% негативних и 10% неутралних.

СДС-овог Миодрага Ковачевића 45% суграђана оцијенило је позитивно, 40% негативно, док је 15% испитаника означило неутралан став.

Марко Кубатлија из ДНС-а, по резултатима истраживања, не спада у омиљене локалне политичаре, јер 45% испитаника има негативан став о њему, док их 36% има позитиван, односно 19% неутралан став.

Омиљен међу суграђанима није ни Ненад Вуковић ког су грађани Пала оцијенили на егал – 42% позитивно и 42% негативно, док их је 16% неутрално.

Да су међу Паљанима популарнија свјежа политичка лица, говоре и бројке које се односе на Аца Станишића и Марка Ђога, који су махом покупили позитивне оцјене.

Тако је 66% испитаника изнијело позитиван став о директору Електродистрибуције Аци Станишићу, док их је 19% забиљежило негативан, односно 15% неутралан став.

Кандидат за начелника општине Пале Марко Ђого биљежи 50% позитивних ставова, 34% негативних и 16% неутралних ставова.

Једно од питања односило се и на то да ли испитаници планирају остати живјети у Палама и 57% њих је потврдно одговорило на ово питање.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here