Република Српска ускоро добија нови фискални систем

0
558
Република Српска креће у нову фискализацију. Ријеч је о онлајн фискализацији, у којој ће се пренос података између Пореске управе и пореског обвезника вршити преко интернета.

 

Тренутни систем подразумијева издавање фискалних рачуна, њихову обраду у фискалној каси, и дневни извјештај који се на крају дана креира и шаље Пореској управи. Овај систем је превазиђен у техничком и технолошком смислу, иако је био врло модеран када је уведен, кажу у Министарству финансија.

“Нове фискалне касе неће бити у овом облику у којем су сада фискалне касе. То ће врло вјероватно бити софтверски модули који ће бити везани за рачунаре које порески обвезници већ посједују. То ће бити много јефтинији систем за самог пореског обвезника. Неће подразумијевати ове сервисе или овлашћивање сервисера итд. Пореска управа ће много ефикасније моћи да контролише”, рекла је Слободанка Поповић, помоћник министра финансија за фискални систем.

Основа модела фискализације требало би да буде дигитални сертификат, који издаје сертификационо тијело независно од произвођача опреме. Из Министарства подсјећају да ће иницијалне трошкове новог система у потпуности сносити буџет Републике Српске. Један од кључних циљева новог система фискализације је сузбијање сиве економије, јер издавање рачуна неће бити могуће без верификације Пореске управе. Послодавци поручују – већ дуго смо указивали на проблеме старог система.

“Тако да је добро да смо приступили новој фискализацији, али се такође надамо да уз нову фискализацију иду и нови контролни механизми који ће омогућити смањење сиве економије, јер сваком коректном послодавцу је онај ко утајује порез нелојална конкуренција. Према томе, уколико ће овај систем произвести боље резултате у борби против сиве економије, апсолутно га подржавамо”, истакао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Нова фискализација је требало да отпочне још током ове године, али је пандемија корона вируса све закомпликовала. Наредне седмице, требало би да буде формирана радна група која ће радити на фискализацији. У Министарству финансија очекују да легислатива буде завршена до краја године, преноси АТВ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here