Република Српска још од 1993. године додјељује ордене и медаље: Највише одликовање додијељено само шест пута

0
639
Посебан знак јавног признања и награде којом се неком појединцу или колективу изражава захвалност и одаје посебно поштовање за њихову храброст, достигнућа, пожртвовање, племенитост, а под кринком политике понекад и за лојалност, представљају одликовања.
Одликовања Републике Српске су ордени и медаље, при чему су ордени јавна државна признања која се додјељују лицима или институцијама за изузетне заслуге према Републици Српској, а медаље лицима или колективима за једнократне изузетне заслуге и дјела. Указ о додјели одликовања доноси предсједник Републике Српске, а одликовати се могу појединци, предузећа, установе, удружења, војне јединице и организације. Иницијативу за додјелу одликовања могу дати државни органи, предузећа, установе, локалне заједнице и друге организације и удружења, док приједлог за додјелу одликовања могу поднијети Народна скупштина Републике Српске и њена радна тијела, као и Влада Републике Српске и министарства, с тим што приједлог за додјелу одликовања за стране држављане и међународне организације и институције подноси Влада Републике Српске.Предсједник Републике Српске може додјељивати одликовања и без дате иницијативе и приједлога, а одликованим лицима и институцијама се уз одликовање издаје и повеља коју потписује предсједник Републике Српске.

Одликованом се уз орден или медаљу уручује и кожна мапа са исписаном повељом са једне и слика која прати орден или медаљу са друге стране и кеса на којој је златотиском исписано: “Предсједник Републике!”, “Одликовања Републике Српске” и осликан грб Републике Српске.

Република Српска има укупно 15 ордена и седам медаља, који представљају признања за изузетне заслуге или дјела која су по својој природи непоновљива и јединствена, односно признања за добро обављену дужност и службу или за учествовање у одређеном догађају.

– Одликовања Републике Српске додјељују се онима који су дали или дају допринос афирмацији Републике, али и појединцима који су показали личну храброст, хуманизам, племенитост, пожртвовање или допринијели развоју толеранције – кажу из Службе предсједник РС.

Ордење и одликовање Републике Српске установљени су 1993. године и дефинисани Уставом Републике Српске, а из Службе предсједника РС прецизирају да је за протеклих 27 година само шест пута додијељено највише одликовање Орден Републике Српске на огрлици.

Носиоци највишег одликовања Српске су бивши лидер Срба у Хрватској Јован Рашковић и бивши предсједник Србије и СРЈ Слободан Милошевић, који су одликовани 1994. године, потом патријарх српски Павле, који је одликован 2009. године те високи званичници Русије Валентина Матвијенко и Сергеј Лавров и предсједник Србије Александар Вучић, који су одликовани 2018. године.

Историчар Жељко Вујадиновић објашњава да су ордени средњовјековна тековина и да су њихов настанак, као и име повезани са витешким и црквеним редовима у неким земљама западне Европе.

– Припадници тих редова (на латинском ордо значи ред) имали су право да на одјећи или оклопу носе посебне ознаке, по чему је у ствари ордење и добило назив – појашњава Вујадиновић.

Он додаје да су ордени по правилу раскошнији од медаља и да су веома често израђени од племенитих метала, а понегдје и опточени и украшени драгим камењем. Вујадиновић додаје да су се медаље, иако су данас мање раскошније него ордени, додјељивале још у античка времена.

– У старом Риму медаљама су награђивани храбри војници. Те медаље су се звале фалерае, по чему се и историјска дисциплина која проучава одликовања зове фалеристика. Данашње медаље се израђују од разних легура, а понегдје од злата или сребра – каже Вујадиновић.

Он додаје да се Орден Републике Српске на огрлици по идејном рјешењу и квалитету израде може  поредити са било којим на свијету постојећим орденом на огрлици. Када је ријеч о одликовањима у Српској, Вујадиновић каже да се за изузетне заслуге за Републику Српску појединци, институције и организације одликују Орденом Немањића.

– Његошев орден додјељује се за заслуге у образовању, култури и привреди, а орден Крст милосрђа за медицинске заслуге у ратним условима, док карактер углавном војних одликовања имају Орден Карађорђеве звијезде и Орден Милоша Обилића, као и Орден Немањића – каже Вујадиновић.

Када је ријеч о одликовањима за војне заслуге у оружаној борби, за која се врши исплата годишње новчане накнаде, из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС кажу да су то Орден Немањића, Орден Карађорђеве звијезде и Орден Милоша Обилића те Медаља мајора Милана Тепића, Медаља заслуга за народ те златна и сребрна медаља за храброст.

– То питање регулисано је Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца, а висина годишње накнаде зависи од основице која се одређује сваке године. Основица обично износи око 70 одсто просјечне плате у претходној години, а накнада за ордене износи 70 одсто, а за медаље 50 одсто те основице – прецизирали су из ресорног министарства.

Годишње се за ове намјене из буџета издваја око 3,5 милиона марака, док висина годишњих средства за израду ордена и медаља зависи од поднесених иницијатива, а оквирни износ је око 100.000 КМ.

Најпознатија одликовања

Жељко Вујадиновић каже да се међу најпознатија одликовања на свијету убрајају француски Орден Легије части и америчко одликовање за војне заслуге Медаља части.

– Најзначајнији орден у Великој Британији и један од најстаријих је Орден подвезице који је установљен 1348. године. Интересантно је да је враћање тог ордена обавезно послије смрти одликоване особе – каже Вујадиновић.

У Републици Српској установљени су сљедећи ордени и медаље:

ОРДЕНИ

1. Орден Републике Српске:

Орден Републике Српске на огрлици и

Орден Републике Српске на ленти

2. Орден заставе Републике Српске:

Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем и

Орден заставе Републике Српске са сребрним вијенцем

3. Орден Немањића

4. Орден Карађорђеве звијезде:

Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске I реда,

Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске II реда и

Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске III реда

5. Орден Милоша Обилића

6. Орден Његоша:

Орден Његоша U реда,

Орден Његоша II реда и

Орден Његоша III реда

7. Орден части:

Орден части са златним зрацима и

Орден части са сребрним зрацима

8. Орден Крст милосрђа

МЕДАЉЕ

1. Медаља Петра Мркоњића,

2. Медаља мајора Милана Тепића,

3. Медаља заслуга за народ,

4. Златна медаља за храброст,

5. Сребрна медаља за храброст,

6. Медаља за војне заслуге и

7. Медаља за војничке врлине

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here