Renovira se cijeli spomen-kompleks

0
556

Na Tjentištu su poslije stabilizacije vremenskih prilika intenzivirani radovi na sanaciji klizišta koje se aktiviralo početkom februara, kada se odronilo brdo na kome se nalazi kosturnica i spomenik Bitke na Sutjesci.
Izvođač radova „Ilidžaputevi“ uveden je u posao 20. juna, ali je kiša znatno usporila dinamiku radova.

„Imali smo 21 kišni dan, pa nismo mogli ući u zonu klizišta. Zbog vremenskih prilika, nećemo ispoštovati rok od 70 dana, ali smatram da je najvažnije uraditi sanaciju kvalitetno i dobro“, rekao je šef radilišta Milan Vukmirica iz „Ilidžaputeva“.

Mašine trenutno uklanjanju odronjenu zemlju, nakon čega će se raditi detaljna drenaža terena.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović istakao je da se uporedo sa sanacijom klizišta radi i rekonstrukcija platoa ispred spomenika i spomen-kosturnice.

„Kompletan mermer ispod spomenika i stepenište, sve će u potpunosti biti zamijenjeno. Cijena svih radova je nešto manje od dva miliona maraka. Vlada Republike Srpske je obezbijedila milion, a preostala sredstva obezbijediće vlade Crne Gore i Srbije“, rekao je Pavlović.

Uz sanaciju klizišta i rekonstrukciju platoa ispred Spomenika Bitke na Sutjesci, počela je i restauracija fresaka u spomen-kući.

LJepotu jednog od najvažnijih spomenika iz Narodno-oslobodilačke borbe ovog ljeta imaju priliku da upoznaju i stanovnici NJujorka na velikoj izložbi jugoslovenske arhitekture u njujorškom Muzeju savremenih umjetnosti.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here