Раст броја заражених послао БиХ на „црвену листу“

0
653

Узастопни раст обољелих од вируса корона који Српска и ФБиХ биљеже посљедњих дана ставио је БиХ на „црвену листу“ неколико европских земаља које су пооштриле мјере за улазак држављана БиХ, а недисциплина домаћег становништва сматра се главним кривцем за погоршање епидемилошке ситуације.

Путници из БиХ који улазе у Словенију од петка поново морају имати негативан тест на „ковид 19“, не старији од три дана и обавезно обављен у некој од чланица ЕУ или при уласку морају у обавезан карантин 14 дана.

Сличан потез повукла је и Црна Гора која грађанима БиХ не допушта да ступе на њену територију без негативног ПЦР теста старог највише 48 сати, а генерални конзул БиХ у Франкфурту у Нјемачкој Лучиано Калужа за Глас Српске каже да је након погоршања епидемиолошке ситуације и њемачки Роберт Кох институт ставио БиХ на листу ризичних земаља.

– Држављани БиХ ни до сада нису могли долазити туристички у Нјемачку, а то не могу ни даље. Наши држављани који имају већ раније ријешен боравак у Нјемачкој, могу без проблема да путују унутар земаља Шенгена, што значи да могу ући у Нјемачку с тим што им је обавезан карантин у трајању од 14 дана – рекао је Калужа.

Додао је да њемачки органи неће тако лако дозволити улазак наших држављана, сада када смо доспјели на листу која није баш за примјер.

– Од побољшања ситуације ће зависити отварање граница. Наши држављани све информације о путовању у Њемачку могу пронаћи на интернет страници Амбасаде Нјемачке у Сарајеву – казао је Калужа.

Српска је и у петак регистровала велики број заражених. Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске обољела је још 31 особа од тестираних 368.

Епидемиолог из Института Јела Аћимовић навела је да је до сада у Републици Српској потврђено 1.780 случајева инфекције, а да се 70 одсто особа опоравило.

– Вирус се и даље преноси усљед бројнијих окупљања, у затвореном простору, а било је и случајева гдје су сахране биле мјесто ширења заразе. Поново указујемо на важност држања физичке дистанце, ношења маске, дезинфекције руку, избјегавања окупљања – навела је Аћимовићева.

Вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић рекао је да тренутна ситуација не налаже увођење нових или пооштравање тренутних мјера, али то се мијења на дневном нивоу.

– Сигурно да ће у појединим срединама, као што су Костајница или Србац, бити пооштравања мјера – истакао је Зељковић и напоменуо да се Институт код увођења било каквих мјера води само епидемиолошком ситуацијом.

На конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство у петак је поручено да се ПЦР тест, који се једини у ЕУ прихвата као релевантан, у Републици Српској може обавити само у Институту и да му је комерцијална цијена 200 КМ.

У Институту наглашавају да се тестирање не ради за туристичка путовања, већ само за особе које иду на рад у земље ЕУ, те за ђаке и студенте који се школују у иностранству.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић каже да је природно и логично што земље у окружењу штите свој простор, наглашавајући да је исто радила и Српска и БиХ.

– Они су на почетку за нас били потенцијално опасне земље, тако смо ми у овом тренутку за њих јер посљедњих дана однос позитивних наспрам броја тестираних стално премашује пет процената. То је и нама и њима знак за узбуну – рекао је Новитовић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here