Расправа у НСРС: Њен ВСТС ће Српској обезбиједити ефикасно, квалитетно и добро правосуђе

0
379
Основна ствар у вези са предложеним Нацртом закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) Републике Српске јесте да се ВСТС након дуго година суштински враћа у Устав Републике Српске, рекао је предсједник Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић током скупштинске расправи о овом нацрту.

-Он је силом одузет и пребачен на неке друге нивое. Силом 2002. године наметнутим рјешењима високог представника, а онда различитим врстама притисака и политичких уцјена, али и лажних обећања о бољем, просперитетнијем животу, бољој владавини права, правди, поштењу и законитости – рекао је Жунић.

Он је истакао да је Република Српска на обећања добила лаж, обману и неуређен систем који је политички, а не правни и законит.

-Када говоримо о ВСТС у овом тренутку, ми који нисмо правници, морамо говорити о политичком контексту свега оног што имамо испред нас. ВСТС Републике Српске је уставна категорија и тиме поштујемо и приједлог Европске комисије која је тражила да ВСТС мора да буде уставна категорија – нагласио је Жунић.

Он је рекао да су овим нацртом закона испоштоване и препоруке Венецијанске комисије и да је њиме кроз низ елемената унапријеђен начин функционисања ВСТС-а.

-Најважније је да овим добијамо ефикасно, квалитетно и добро правосуђе које би требало и кроз овај начин избора судија и тужилаца да буде праведно, правично – боље него сад. Овај закон то дефинитивно омогућава – навео је Жунић.

Он је нагласио да је данас важан дан и да парламент Српске ради у потпуности са уставним основом.
Предсједник Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је да је много недоумица у вези са Нацртом закона о ВСТС Републике Српске и најавио да у овој фази овај клуб неће подржати предложени законски акт.

Према његовим ријечима, једна од недоумица је да ли ВСТС БиХ остаје, те уколико остаје како ће у пракси изгледати дуализам између два тијела.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да ВСТС Републике Српске обезбјеђује самосталност, независност, непристрасност, стручност и ефикасност судства и тужилачке функције, истичући да је Српској такав ВСТС неопходан.

-Неопходан је и у смислу владавине права и у смислу живота и права грађана у Републици Српској – рекао је Касиповић у Народној скупштини Српске током посланичке расправе о Нацрту закона о ВСТС Републике Српске.

Он је истакао да чињеница да су предлагачи овог нацрта закона народни посланици значи да се реализује закључак Народне скупштине, те навео да се подразумијева да је Влада Републике Српске и Министарство правде радило на припреми овог закона.

-Сматрам важним да организујемо врло озбиљно и експедитивно јавну расправу, али да, осим свих које позивамо, обавимо и разговоре у вези са ставом правосудне заједнице – рекао је Касиповић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here