Рафинерија опстаје, крак гасовода све ближе

0
114

Република Српска и Русија имају веома добру политичку и економску сарадњу која је видљива на свим пољима и која ће бити настављена кроз разне пројекте, а један од њих је гасификација која је потврђена, изјавио је за “Глас Српске” српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик и предсједница Српске Жељка Цвијановић разговарали су у суботу са руским премијером Дмитријем Медведевим који је боравио у званичној посјети Србији поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Медведев је током састанка поручио да сарадња Русије и Српске иде само узлазном линијом те да Руска Федерација гаји пријатељске односе са БиХ, али посебно са Српском, јер народи имају много тога заједничког, “посебно историју на коју можемо бити поносни”.

На састанку је разговарано о свим видовима сарадње коју Српска и Русија имају, од политичке заштите и подршке у Савјету безбједности Уједињених нација, који ће почетком мјесеца поново да расправља о ситуацији у БиХ на основу извјештаја високог представника. Наглашено је да ће Српска поново сачинити извјештај који ће се чути захваљујући руском амбасадору у УН.

Доста приче било је и о важним пројектима са руским компанијама, односно о гасификацији изградњом крака гасовода “Турски ток” који треба да руски гас доведе до Српске, раду Рафинерије у Броду и генерално сарадњи са “Зарубежњефтом” у нафтном сектору. Званичници РС су позвали Медведева да посјети Бањалуку, а он је изразио жељу да дође.

– Сусрет са руским премијером и овај пут је био добар и пријатељски. Било је ријечи о политичким питањима и економској сарадњи. Русија тежи да обезбиједи очување Дејтона. Медведева сам обавијестио о разлозима који су јавно познати и због чега није формиран нови сазив Савјета министара БиХ – рекао је Додик.

На економском плану акценат је стављен на планирање гасовода од Србије до Српске.

– Раније смо са “Гаспромом” потписали одређене меморандуме. Ствари иду, задовољни смо, а још није регулисано питање проласка кроз Бугарску да би стигао у Србији, а затим и према нама. Причали смо и о раду Рафинерије нафте и уља. Никакве ликвидације тог предузећа неће бити и све те приче су апсолутне спекулације – рекао је Додик.

Да су важне добре везе са Русијом и да је Српска на добром путу оцјењују и стручњаци. Професор Факултета политичких наука у Бањалуци и стручњак за међународне односе Милош Шолаја каже за “Глас Српске” да је сарадња са Русијом важна колико и стална њена потврда, подсјетивши да је Русија у неколико наврата бранила позицију РС у Уједињеним нацијама.

 Научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду из Београда Драган Петровић истакао је да је позиција Српске добра.

– Република Српска у континуитету, на велемајсторски начин, води спољну политику, без обзира на то што нема пуну сувереност и успева да одржава добре односе са свим важним центрима моћи – рекао је Петровић за “Глас Српске”.

Састанку са премијером Русије присуствовао је и шеф Представништва РС у Москви Душко Перовић, а било је ријечи и о градњи српско-руског храма у Бањалуци, који је, како је речено, доказ великог пријатељства два народа.

Нова поглавља

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да је на састанку фокус био на економским питањима те да је РС заинтересована за наставак економске сарадње, која је раније трасирана.

– Приоритетно то се односи на гасификацију којој се посветила Српска. Дио смо те приче, а отварају се и нова поглавља. Важно је да Русија у Савјету безбједности говори језиком истине, али и то што генерално посматра регион на балансиран начин – рекла је Цвијановићева.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

one × five =