Прво постићи договор о методологији пописа па усвојити закон

0
559
Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да ова странка није против закона о попису становништва, али да је усвајање самог закона посљедње у низу ствари које треба направити да би попис становништва 2023. године био обављен како треба, а његови резултати били прихваћени.

– Наравно да ми нисмо против пописа, али се у овом случају кренуло наопако. Прво је неопходно постићи договор о стручним стварима и методологији, па онда ићи на писање закона и његово усвајање у парламенту. Нажалост, политички представници бошњачког народа не показују нимало слуха и жеље за договором о чему свједочи и чињеница да је иницијатива усвојена упркос томе што за њу нису гласали легитимни представници друга два народа – рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, имајући у виду колико је и обимом и суштином било примједби из Републике Српске на попис из 2013. године, потпуно је погрешно и погубно понављати исте или сличне ствари.

– Обраду података са тог пописа пратиле су бројне контроверзе и примједбе, тако да би због свих у БиХ било најпаметније и најсврсисходније да се овај пут ствари поставе првенствено на стручне основе како бисмо добили ваљане податке – истакла је Бурсаћева за Глас Српске.

У тексту се наводи да су бошњачки политичари већ почели да припремају терен за нове махинације у вези са пописом становништва у БиХ који би требало да буде одржан 2023. године, десет година након посљедњег пописа из 2013. године чије резултате због бројних малверзација Република Српска није признала.

Први корак на том путу повукли су недавно на посљедњој сједници Представничког дома ПС БиХ усвајањем иницијативе посланика СДА Дениса Звиздића којом се обавезује Савјет министара да у року од 90 дана у парламентарну процедуру упути приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ како би се попис могао обавити најкасније до 2023. године.

Звиздићева иницијатива усвојена је гласовима углавном бошњачких посланика из странака са сједиштем у Сарајеву, док су посланици из Републике Српске, као и посланици ХДЗ-а БиХ били против или уздржани.

У првом кругу гласања за иницијативу није гласао ниједан српски посланик из Републике Српске, као ни посланици ХДЗ-а БиХ, али је усвојена у другом кругу гласања.

Против је гласало свих седам присутних посланика СНСД-а, Српског клуба и посланик ДНС-а Ненад Нешић, док су посланици СДС-а и ПДП-а били уздржани, тако да је иницијатива усвојена зато што није било потребних десет гласова из Републике Српске против како би она била оборена.

Република Српска није признала резултате пописа становништва БиХ из 2013. године које је објавила Агенција за статистику БиХ због методологије обраде података, при чему је посебно спорно било питање о броју сталних, односно резидентних становника у БиХ.

Тадашња директорка Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић објаснила је да је „нешто испод 200.000 особа обухваћено пописом и уврштено у резидентне становнике, а није то требало бити“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here