Први фрижидери за складиштење вакцина иду у Мостар и Бањалуку

0
374
Шеф представништва Уницефа у БиХ Ровнак Кан уручила је данас министру цивилних послова у Савјету министара Анкици Гудељевић прве фрижидере које донира Уницеф за складиштење вакцина против ковида 19 у ултрахладном режиму до минус 80 степени Целзијусових.

Два фрижидера, чији је капацитет по 500 литара, односно 173.550 доза вакцина, биће даље дистрибуирана Заводу за јавно здравство Федерације БиХ, односно у Мостар и Институту за јавно здравље Републике Српске, односно у Бањалуку, саопштено је из Уницефа.

Гудељевићева је истакла да очекује и скору испоруку вакцина које је БиХ платила „Коваксу“.

Она је захвалила Уницефу за континуирану помоћ БиХ, као и за ову донацију, која ће бити од изузетне помоћи здравственим установама у БиХ.

Осим ове донације, Уницеф као водећа агенција са најдужим искуством у набавци вакцина, опреме за имунизацију и хладног ланца, поручио је и додатну количину фрижидера за складиштење вакцина у ултрахладном ланцу који ће бити дистрибуирани на локације договорене са Министарством цивилних послова у складу са потребама ентитетских завода, односно института за јавно здравство, наводи се у саопштењу.

Ријеч је о фрижидерима капацитета 383 литра са могућношћу складиштења 132.000 доза вакцине који би требали стићи у БиХ током фебруара. Ови фрижидери првенствено су намијењени складиштењу вакцина као што је „Фајзерова“, коју је неопходно чувати на минус 70 степени Целзијусових.

„Уницеф у БиХ од почетка пандемије ковид 19 ради заједно са институцијама БиХ како бисмо помогли властима у домену кризне комуникације, обезбјеђења заштитне опреме, упутстава и опреме за школе, подршке унапређењу менталног здравља дјеце и породица, као и набавку заштитне опреме за социјалне раднике, те интервентне набавке неопходних средстава за заштиту, вакцине и опреме за хладни ланац“, истакла је Канова.

Она је нагласила да Уницеф, као одабрани логистички координатор набавке вакцина против ковида 19 путем механизма „Ковакс“, напомиње да су вакцине јавно добро, те да не смију бити резервисане искључиво за богате државе и појединце.

„Наш заједнички циљ је заштитити прво оне најизложеније и најугроженије, а потом и остатак популације“, додала је Канова.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here