четвртак, 29 фебруара, 2024
Почетна Актуелно Протестна шетња СНСД-а Пале: ОСМ ТВ да сноси одговорност због увреда упућених...

Протестна шетња СНСД-а Пале: ОСМ ТВ да сноси одговорност због увреда упућених Србији и њеном предсједнику

0
977

Чланови Општинског одбора СНСД-а Пале данас су се окупили на Студенстском тргу како би изразили незадовољство и затражили одговорност уредничког колегијума градске телевизије ОСМ, због прилога објављеног 09. јула у централној информативној емисији у коме су, извјештавајући о протестима у Србији,  упутили увреде предсједнику Вучићу.

Предсједник ОО СНСД-а Пале Бошко Југовић рекао је да је ова протестна шетња организована са намјером да јавности поруче да грађани Пала, града Источног Сарајева, као и цијеле Републике Српске, не дијеле ставове ове телевизије, коју финансирају управо грађани из градског буџета.

„Оно што нас највише боли и што је недопустиво јесте да један локални, градски медиј, легално изабрану власт у Србији проглашава фашистичким режимом и то је један од основних разлога због којих смо се овдје окупили. Ради се о једној протестној шетњи која је усмјерена искључиво против уређивачке политике ТВ ОСМ, која одавно трује народ општине Пале и града ИС. Ми смо овдје да упутимо јасну поруку да народ Пала не дијели њихове ставове, као ни народ наше регије и града Источно Сарајево, па ни цијеле Републике Српске. Морамо нагласити да је Србија много помогла нашој општини, граду и Републици и ми то никако не можемо заборавити“, истакао је Југовић.

Он је додао да ће СНСД Пале захтијевати да за наведени прилог сносе одговорност уреднички колегијум и Скупштина града ИС, као и сви који учествују у креирању овакве уредничке политике ОСМ ТВ.

„Градска телевизија финансира се из буџета града Источно Сарајево и за њу је издвојено милион КМ кредитних средстава да би на овај начин приказивали стање у општини Пале, Републици Српској и генерално у Србији. Општински одбор СНСД-а Пале имао је потребу да се огласи и укаже на то какав је однос Републике Српске и Србије, јер јака Република Србија значи и јака Република Српска“, навео је Југовић.

На питање новинара да прокоментарише саопштење директора ТВ ОСМ Марка Сикиме, у коме се оградио од прилога наводећи да је то грешка новинара који је припрмио спорни прилог, као и градоначелника града ИС Ненада Вуковића који се такође оградио од уређивачке политике ОСМ ТВ, Југовић је рекао да је бесмислено говорити о одговорности појединца када је свима познато ко по хијерархији уређује и информативе и остале емисије једне телевизије и ко сноси одговорност за пропусте.

„Постоје уређивачки колегијум и уређивачка политика, знате и сами ко има главну и на који начин се раде информативне емисије. Не можемо сада говорити о појединцу који је, према њиховим ријечима, сам од себе пустио информацију, а да иза тога нико од његових надређених не сноси одговорност“, додао је Југовић.

Члан Главног одбора СНСД-а и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић упутио је јавно извињење предсједнику Вучићу због увреда локалне телевизије, наводећи да је могући разлог онаквог прилога фрустрација због немогућности да освоје већину на изборима, због чега им и сметају добри односи предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

„Морамо рећи да добри односи између Српске и Србије многима сметају, а посебно појединцима који покушавају на разне начине задобити већину на изборима. Проблеми настају када то не успију,  па онда преко неких телевизија попут ове, коју финансирају грађани и ми на нивоу града, нађе се неко да на такав начин облати Републику Србију, која је само на простору Пала издвојила преко четири милиона КМ за разне инвестиције, објекте, од школа и амбуланти до улица и слично. Све то се сада ниподаштава само зато да би они који не могу да прођу код грађана на изборима, а ово је предизборна година, покушали да на сваки могући начин умање те односе које гаје Српска и Србија. Из тих разлога, упућујемо једно извињење Србији и предсједнику Вучићу, због тога што је у питању градска телевизија, а ми смо својим присуством данас све рекли на паролама које носе наши момци. Народ Пала, града Источно Сарајево и Републике Српске не мисли тако као градска телевизија“, истакао је Томић.

„Прије свега, сматрам да насиље и уништавање имовине нису рјешење проблема и да проблеме треба рјешавати демократским путем, преговорима и дијалогом. Од ове медијске куће захтијевамо објективно и професионално информисање, због чега ћемо предложити и тражити у Скупштини града да се ова ситуација размотри и да се усвоји приједлог да општине у саставу града предложе по једног представника у уређивачки колегијум градске телевизије“, додао је Шкипина.

Подсјећамо, извјештавајући о протестима у Србији у прилогу који је објављен у централној информативној емисији ТВ ОСМ 09. јула 2020. године, упућен је низ увреда на рачун предсједника Србије и министара у Влади Србије, док је власт названа фашистичком.

Директор ОСМ ТВ Марко Сикима обратио се јавности писаним саопштењем у коме се оградио од прилога, наводећи да је погријешио новинар који је припремао прилог, јер „уредник није био присутан из оправданих разлога“.

Овом приликом, подсјетићемо се и прилога везаних за финансирање нашег магазина из општинског буџета, гдје су, вођени ставом опозиције, изнијели низ неистина, које нису поткријепљене ниједним доказом, не помишљајући да провјере да ли су истините тврдње одборника СДС и ПДП да је за финансирање „Паљанских новости“ из буџета општине издвојено 50.000 КМ.

Због чега тада није кажњен новинар, аутор тог прилога, који, такође није поткријепио чињеницама своје, односно мишљење опозиционих одборника, а посебно када је буџет општине Пале доступан свим грађанима у електронском издању и гдје, онај који жели да провјери, може лако доћи до истините информације?

Говорећи гласом народа општине Пале, питамо надређене и одговорне у телевизији ОСМ, са свим правима које имамо као појединци који финансирамо овај медиј пунећи буџет града Источно Сарајево, зашто владају двоструки аршини или је, на крају, све ово управо дио уредничке политике?

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here