Промовисати вриједности за које се залагао Момо Капор

0
296

Манифестација “Момо Капор: чувар адресе”, која ће бити одржана од 2. до 4. марта у Источном Сарајеву, огранизује се с циљем промоције вриједности за које се Капор залагао и очувања његовог лика и дјела од заборава, поручили су данас организатори.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је на конференцији за новинаре да је ова манифестација прилика да се оживи сјећање на великог писца и умјетника који је оставио дубок траг у српској култури.

Он је напоменуо и да је Капор некада био предавач по позиву на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, те да му Факултет и на овај начин жели да ода поштовање и захвалност.

На манифстацији, за коју се планира да постане традиционална, учествоваће еминентни стручњаци, познаваоци Капоровог лика и дјела из области књижевности, позоришне умјетности, глуме, а предвиђен је и богат тродневни програм.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да град са својим општинама показује да је истински културни центар не само источног дијела Републике Српске већ и цијеле Српске

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић сматра како често треба помињати све угледне сарајевске Србе, који су везани и за Сарајево и Источно Сарајево.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић навео је да ће ова манифестација обогатити културно друштвени живот.

Борјан Митровић у име Филозофског факултета и Културног клуба “Фронесис” најавио је да је у оквиру манифестације предвиђено и молитвено сјећање на Капорове родитеље и посјета гробу Капорове мајке Бојане.

Манифестација “Момо Капор: чувар адресе” почиње у суботу, 2. марта, у 17.00 часова, свечаним откривањем спомен-плоче посвећене овом великану у Улици Моме Капора број један у Источном Новом Сарајеву.

Након тога, у 18.00 часова биће организовано књижевно вече “Момо Капор у свом и нашем времену”, на којем ће учествовати његова супруга Љиљана Капор, глумица Вјера Мујевић, те академик Српске академије науке и уметности Јован Делић, академик Академије наука и умјетности Републике Српске Ранко Поповић и професор Душко Певуља.

Молитвено сјећање на Капора и његове родитеље планирано је за недјељу, 3. марта, у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане.

Вечерњи дио програма почеће исти дан у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, извођењем представе “Водич кроз српски менталитет”, настале према истоименој Капоровој књизи, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујевић.

Округли сто посвећен значају и улози Моме Капора биће одржан у понедјељак, 4. марта, у 10.30 часова на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Покровитељи и организатори манифестације су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет и Културни клуб “Фронесис”, те задужбина “Момчило Момо Капор” из Београда.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here