Пројекат Савјета младих општине Пале „Вратимо осмијех планети“ остварио видљиве и лијепе резултате

0
555

Пројекат Савјета младих општине Пале, под називом „Вратимо осмијех планети“, завршен је након два мјесеца, а за то вријеме остварени су видљиви и лијепи резултати, истакнуто је на данашњој конференцији за новинаре начелника општине Бошка Југовића и предсједнице Савјета младих Кристине Ковач.

Према њеним ријечима, овај пројекат, у вриједности од 18.640 КМ, реализован је у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD), који финансира Европска Унија, уз подршку Уједињених Нација и општине Пале, а трајао је у три фазе.

„Прва активност била је акција чишћења платоа испред старог хотела `Панорама`, на коју се одазвао велики број младих људи, што нас је мотивисало да наставимо са овим активностима на уређењу Пала. Сљедећа активност била је акција садње 82 саднице украсног дрвећа и 100 садница цвијећа, које смо засадили у Олимпијском парку, Универзитетској улици, испред вртића `Бубамара` и на зеленим површинама око Цековића куће, те постављање парковског мобилијара гдје смо поставили 10 парковских клупа испред вртића `Бубамара` и у центру Пала, као и 10 парковских корпи за отпад, које смо поставили у Универзитетској улици и око Основне школе `Пале`. Трећа активност била је едукативна радионица коју смо одржали у сали СО Пале, на тему `Заштита животне средине`, којој је присуствовало 25 учесника. Планирано је да завршна, четврта активност, буде симболична заједничка садња Дрвета живота у Олимпијском парку начелника општине и Савјета младих, које бисмо  симболично назвали Дрво младости, али, због неповољних временских услова, то данас није било изводљиво“, истакла је Ковачева.

Она је изразила захвалност ЈП „Комунално“ а.д. Пале, које је помогло у садњи и реализацији ових активности, вртићу „Бубамара“ и њиховим малишанима који су их подржали креирајући и облачећи костиме засађених дрвећа и цвијећа, као и општини Пале и начелнику Југовићу, који су увијек, према њеним ријечима, све спроведене захтјеве и активности радили заједно, од срца.

Начелник Југовић рекао је да у Општини не постоји дилема када је у питању подршка младима, а посебно када је ријеч о екологији и очувању природне средине у Палама.

„Сама чињеница да се налази у групи од 21 општине које су у продржане ReLOaD програмом Европске уније и УНДП, довољно говори о опредијељености Пала по питању екологије. Морамо изразити велику захвалност Савјету младих, вртићу `Бубамара`, ЈП `Комунално` Пале, као и свима који су радили ову едукативну причу. Материјална вриједност пројекта у овоме тренутку није ни важна, колико едукативана, јер смо прошли све фазе од уређења и чишћења одређених локација, до сађења садница дрвећа и цвијећа, које ће остати за сва времена у Палама као успомена на ову активност и ја се надам да ће овакви и слични пројекти бити организовани и убудуће. Захвални смо Европској унији и УНДП, који су подржали овај пројекат, те за Пале издвојили један дио средстава, а ми ћемо и убудуће подржавати овакве акције“, навео је Југовић.

Директорица вртића „Бубамара“ Вања Југовић захвалила је општини и Савјету младих на уређењу њиховог дворишта, те истакла да ће то, свакако, допринијети дужем боравку дјеце у природи и свјежем зраку.

„Ми у вртићу гледамо да дјецу одмалена учимо да воле природу, да се понашају према њој како треба, јер здрава природа је наша здрава будућност. Учење дјеце да воле природу и дрвеће, да их не уништавају, јесте практично наша мисија, ако научите дијете од малих ногу да се тако понаша према природи, онда ћемо имати квалитетног одраслог човјека, коме неће пасти на памет да штети природи. Малишани су се, заједно са својим васпитачима, потрудили и направили маске и костиме у облику дрвећа и цвијећа, те на тај начин подржали ову акцију, а са одушевљењем чекају да, исто тако, подрже сваку другу акцију“, навела је Југовићева.

 

Програм менаџер делегације Европске уније у БиХ Владимир Пандуревић и Сања Бокун, виша пројектна координаторица ReLOaD пројектa, изразили су задовољство завршеним активностима, те истакли да је пројекат „Вратимо осмијех планети“ изабран путем гласања грађана Пала, који најбоље препознају проблеме и потребе своје локалне заједнице, а све са циљем подстицања грађанског активизма и директног утицања да њихова општина постане боље мјесто за живот.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here