Професорка енглеског језика сликама уљепшала школе и шеталиште у Палама

0
127

Дипломирани професор енглеског језика и књижевности из Пала, Слађана Клачар, посљедњих неколико година бави се својом првом љубави, зидним сликарством, те на тај начин свакодневно уљепшава свој град.

Слађани је пошло за руком да споји и посао и хоби, па су је обје паљанске основне школе, у којима предаје енглески, ангажовале да ослика зидове учионица, ходника и других просторија за рад с дјецом.

– Покушала сам да са својом примарном професијом повежем оно што највише волим да радим и чини ми се да ми за сада то добро иде. Настојим да школу учиним пријатнијим мјестом, у које ће дјеца с радошћу долазити и учити уз помоћ свих оних едукативних детаља на зидовима – истиче Клачарева.

Она каже да је зидно сликарство за њу посебна љубав и посвећеност, јер не постоји много таквих ситуација које јој могу пружити толико радости, као што је осјећај када заврши осликавање једног зида.

Инспирацију проналази у породици, која је за њу, како каже, најискренија и најдубља инспирација.

Истиче да се труди да сваки зид који ослика, поред пријатних мотива, садржи и понеку информацију која ће допринијети лакшем усвајању знања и спонтаном учењу.

– Желим да знам да оно што стварам има свој смисао и своју сврху, не само када су у питању учионице, већ сваки осликани зид. Када се увјерим у то, схватим да ми није чак ни важно да људи знају да је то мојих руку дјело – додаје она.

Међу најсвјежијим Слађаниним радовима у протеклих мјесец дана су забавна игралишта за дјецу, настала на иницијативу групе родитеља, која су ову идеју проширила на друштвеним мрежама и уз подршку општине Пале. Општина је у склопу уређења вањских површина одлучила да подржи осликавање забавних игралишта на паљанској „Променади“.

– Јако сам срећна што сам добила прилику да осликам двије сиве и суморне површине на паљанском шеталишту, те да од њих направим мјеста на којима ће се дјеца окупљати, играти, учити бројеве, дане у седмици, мјесеце у години и, наравно, унапређивати своје моторичке способности. Надам се да је ово само почетак када су овакве идеје у питању – каже Клачарева.

Зидно сликарство чине и мурали, који се најчешће налазе на фасадама вишеспратница у већим градовима попут Сарајева, Бањалуке, Приједора, за који кажу да је „град зидног сликарства“, Бијељини и другим мјестима. Међутим, у Палама има само један, и то онај који је управо дјело Слађане Клачар.

– У Палама има један мурал на фудбалском стадиону, дуг више од 100 метара, који смо моје колегинице Ања и Сања Грујић и ја, са преко 60 ученика паљанских основних школа, успјеле урадити за само три дана. Мислим да Пале могу бити поносне на свој први мурал – каже Клачарева.

Што се тиче материјала, Слађана каже да ту нема много варијација, да ради с акрилним бојама, које имају велики број расположивих нијанси.

Додаје да у ријетким тренуцима када има слободног времена воли да црта портрете оловком, а најчешћи кандидати за портрете су њене кћерке Марија и Дарија, као и сестричина Ања.

У низу пројеката на којима је радила свакако да су највише пажње привукли зидови школских учионица и просторија у којима ради са дјецом, али и одјељења педијатрије и ортодонције у Дому здравља Пале, бројне играонице и дјечије собе у Палама и Сарајеву, као и просторије једне основне школе у Варешу.

Текућа година је за Слађану била веома занимљива, а с обзиром да је ове године учествовала у разним пројектима, Слађана каже да њен посао не престаје и да је то нешто што је највише радује.

Неостварена жеља велики мурал

За сада неостварена жеља јој је да уради велики мурал на фасади неке стамбене зграде у Палама, са мотивима који би имали и своју љепоту и поруку, те се у будућности намјерава посветити реализацији тог циља.

Сви којима се свиђа оно што Слађана Клачар ради увијек могу да је контактирају путем Фејсбука или Инстаграма, гдје успут могу да погледају и фотографије њених досадашњих радова.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

18 + 12 =