Приправнички стаж за 18 просвјетара, дјеце погинулих бораца

0
601

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор Завода за запошљавање Српске Мирослав Вујичић договорили су данас на Палама да за 18 дјеце погинулих бораца, а који су просвјетне струке, буде ријешен статус у смислу одрађивања приправничког стажа.
„На иницијативу Удружења дјеце погинулих бораца Републике Српске разговарали смо у Министарству просвјете по питању идеје о одрађивању приправничког стажа будућих просвјетних радника. Ми смо одмах контактирали Завод за запошљавање Републике Српске и господина Вујичића јер знамо да они спроводе програме за подстицај за запошљавање приправника и наишли смо на његову подршку у смислу рјешавања статуса управо категорије дјеце погинулих бораца, који су просвјетне струке и нису одрадили приправнички стаж“, рекла је Тривићева новинарима.

Према њеним ријечима, сви они који су били пријављени код Завода и који су се налазили на листи Удружења, а испуњавали су услове које диктира програм Завода за запошљавање, сада су у прилици да стекну право и могућност на одрађивање приправничког стажа у основим и средњим школама у Републици Српској.

Министарство просвјете и културе Републике Српске, истиче она, похваљује сваки напор Завода за запошљавање у том смислу, а посебно је важно да знамо да дјеца погинулих бораца одрађивањем приправничког стажа стичу равноправан статус у смислу пријаве на конкурс и коначног запошљавања.

„Министарство просвјете и културе свакако ће обезбиједити установе предшколских, основних или средњих школа које су најближе корисницима овог приправничког програма. Драго нам је због овог пројекта јер смо сви као друштво у цјелини веома осјетљиви на питање дјеце погинулих бораца која заслужују да имају равноправан статус у смислу стицања услова за пријаве на конкурс у својој струци и да дођу до запослења“, рекла је Тривићева.

Вујичић је додао да је током састанка, осим о овој веома важној теми, било ријечи и о унапређењу сарадње Завода и ресорног министарства, која је и сада на високом нивоу.

„Договорили смо се како ћемо убудуће заједнички дјеловати у смислу усаглашавања потреба тржишта рада са уписном политиком у Републици Српској, што је поред низа активности један од наших најважнијих облика сарадње са Министарством просвјете и културе“, закључио је Вујичић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here