Приказан филм „Отац на службеном путу“ Емира Кустурице

0
301

Филм најпознатијег савременог српског режисера Емира Кустурице „Отац на службеном путу“, из 1985. године, који на суптилан начин критикује политичке турбуленције послијератне Југославије и стварање злогласних радних логора у то вријеме, приказан је вечерас на Палама.
Главне улоге у филму тумаче Морено де Бартоли, Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић, Мустафа Надаревић, Павле Вуисић и недавно преминула дива југословенског филма Мира Фурлан.

Филмски архиватор Kинотеке Републике Српске Борис Чворо истакао је да је вечерашња филмотека прва у овој години на Палама, те да им је циљ да публику подсјете на неке од најбољих филмова српског режисера.

„Филм `Отац на службеном путу` је Кустуричин други играни филм. Kустурица је са овим филмом освојио главну награду на фестивалу у Kану и већ тада је, у раној фази своје каријере, постао један од водећих европских режисера. Сценарио за филм писао је Абдулах Сидран, који је сценарио урадио и за први Kустуричин филм `Сјећаш ли се Доли Бел?`“, навео је Чворо.

Директор Kинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић изјавио је новинарима да је рад Kинотеке у прошлој години диктирала епидемиолошка ситуација, те изразио наду да ће започете пројекте реализовати ове године.

Лаловић је подсјетио да је прошле седмице Kинотека Републике Српске у галерији Kултурног центра у Требињу одржала изложбу филмских плаката под називом „Филмови које смо гледали“.

„У Требињу смо показали дио дигитализованих плаката које смо уобличили прошле године и уз то смо имали филмски програм. То је један од начина да се дислоцирамо из сједишта, одемо у друге градове и да промовишемо филмску умјетност, што је наша првобитна обавеза“, рекао је Лаловић.

Он је поручио да ће наставити са сличним програмима, колико им епидемиолошка ситуација дозволи.

Лаловић је истакао да имају у плану да и даље раде на продукцији, заједно са Матичном библиотеком Источног Сарајева, па су почели заједно да раде документарни филм о Јени Лигтенберг, која је 1993. године из Холандије допремила хуманитарну помоћ на Пале.

Према његовим ријечима, у наредном периоду Kинотека планира да заврши снимање документарно – играног филма о Горажданској штампарији, да раде и на прикупљању, обради и дигитализацији филмске грађе, као и да одрже филмски кампус на Палама за студенте са филмских академија.

Kада је ријеч о пројекцији филмова, Лаловић је навео да ће у марту бити одржана филмотека под називом „Оригинал и римејк“, а на програму би требао да се нађе филм Акире Kуросаве „Јоџимбо“ /Тјелесна стража/ и римејк „За шаку долара“, који је без преузимања права на филм урадио Серђио Леоне.

Сутра ће се на програму Филмотеке наћи филм „Живот је чудо“, из 2006. године, а за тему има стари мотив о забрањеној љубави двоје љубавника на супротним странама у рату у БиХ.

Главне улоге повјерене су Славку Штимцу, Наташи Шолак, Весни Тривалић, Вуку Kостићу и Александру Берчеку.

Кроз овај филм публика се први пут упознала са Дрвенградом, данас култним мјестом на Мокрој Гори, гдје се одржава филмски и музички фестивал „Кустендорф“.

Филм „Живот је чудо“ приказан на званичној конкуренцији Канског фестивала, а добио је и престижну француску награду „Цезар“ за најбољи филм ЕУ /рађен у копродукцији Србије и Француске/.

Филмотека се одржава у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 18.00 часова.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

seventeen − 11 =