Prihodi veći od milijardu KM

0
606

Na račun javnih prihoda Republike Srpske za pet mjeseci ove godine prikupljeno je ukupno 1,01 milijardu KM, što je 58,7 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine, čime je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.
Direktni porezi naplaćeni su u iznosu od 243,5 miliona KM što je za 30,9 miliona KM ili 15 odsto više nego u uporednom periodu.

Najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 125 miliona KM, što je više za 18,7 miliona KM ili 18 odsto.

Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 103,5 miliona KM ili osam odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 5,9 miliona KM ili četiri odsto više.

Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je za pet mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 9,1 milion KM, što je za 4,2 miliona KM ili 86 odsto više u odnosu na uporedni period.

Doprinosi su naplaćeni u iznosu od 589,6 miliona KM, što je više za 17,5 miliona KM ili tri odsto.

Za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja naplaćeno je 334,6 miliona KM ili 19,1 milion KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 210,7 miliona KM, što je manje za dva odsto u odnosu na pet mjeseci prošle godine.

Rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite koja je iznosila 28,3 miliona KM ili 17 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 13,8 miliona KM ili 15 odsto manje.

Iz Poreske uprave podsjećaju da je Zakonom o doprinosima, koji je stupio na snagu 1. januara, stopa doprinosa za dječiju zaštitu povećana za 0,2 odsto, za koliko je umanjena stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječiju zaštitu, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-maj ove godine ostvarena je naplata od 166,2 miliona KM, što je za jedan odsto ili 1,6 miliona KM više nego u istom periodu 2017. godine.

Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 94,8 miliona KM, što je za 12,9 miliona KM manje.

Iz Poreske uprave objašnjavaju da se glavni razlog manje naplate odnosi na činjenicu da je preduzeće „Šume Republike Srpske“ u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta.

Za pet mjeseci ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 10,9 miliona KM ili četiri odsto više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 7,7 miliona KM ili četiri odsto manje.

Kada je riječ o ovom segmentu javnih prihoda, iz Poreske uprave ističu da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 30,7 miliona KM, što je za 9,8 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-maj 2018. godine naplaćene u iznosu od 22,1 milion KM, što je za 27 odsto više nego u uporednom periodu.

Kada je riječ o zaostalim obavezama po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, za pet mjeseci 2018. godine naplaćene su u iznosu od 13.239.809 KM, što je povećanje za 8,7 miliona KM.

U periodu januar-maj ove godine na području Republike Srpske registrovano je 565 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.221 poreski obveznik-preduzetnik, dok je istovremeno odjavljen 121 poreski obveznik-pravno lice i 456 poreskih obveznika-preduzetnika.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here