Превозници враћају стари ред вожње

0
508

Становници Српске поново ће моћи чешће да путују ван граница, јер овдашњи превозници, имајући у виду повољнију епидемиолошку ситуацију и блаже мјере, враћају старе поласке и уводе нове линије у међуградском и међународном саобраћају, а вјетар у леђа додатно им дају и путници који не престају да зову.

Пандемија вируса корона паркирала је аутобусе још марту прошле године, због чега су путовања у сусједне земље и даље у Европу једно вријеме била немогућа. На прсте су се, кажу превозници, могле набројати линије које су протеклих мјесеци саобраћале, јер путника због вируса корона готово да није било. Вршилац дужности директора Аутобуске станице у Бањалуци Драган Гајанин истакао је за “Глас Српске” да је вријеме да се и међународни саобраћај почне враћати у нормалне токове.

– За Црну Гору са наше станице седмично имају три поласка. Од 18. јуна аутобуси ће возити свакодневно у 23 часа, с тим да остају и ови тренутни поласци у 18.15 часова, односно који већ иду три пута седмично. Аутобуси у Хрватску тренутно возе два пута седмично, а по најавама превозника, који прате дешавања на граничним прелазима, ускоро би требало да буде још полазака – казао је Гајанин.

Додао је да би од половине јуна два пута седмично требало да возе и аутобуси за Швајцарску, за коју из Бањалуке тренутно нема полазака. Према његовим ријечима, за наредни период најављен је и већи број полазака за Њемачку, као и друге земље.

– Вјерујем да би, што се тиче превоза путника, до краја године све требало да буде враћено у нормалу, јер је и претходних мјесеци било полазака, али аутобуси су били готово празни – казао је Гајанин.

Са враћањем полазака кренули су и превозници са подручја сарајевско-романијске регије. Диспечер на Аутобуској станици у Источном Сарајеву Лазар Хркаловић каже да аутобус, који је раније за Подгорицу возио у 8.15 часова, недавно поново кренуо, док је онај на линија Пале – Херцег Нови јуче почео да саобраћа.

– За Хрватску још нема полазака. Са ове станице аутобуси тренутно возе у Аустрију, Словенију и Србију, који би, такође, у наредном периоду требало чешће да иду, као што је то било прије пандемије – казао је Хркаловић.

Аутобуси аутопревозника “Глобтур”, према ријечима координатора овог предузећа за Источну Херцеговину Душана Вукајловића, планирају да ускоро “подебљају” ред вожње.

– Планирамо да, између осталог, вратимо свакодневне поласке на линијама Мостар – Котор и Требиње – Бањалука – казао је Вукајловић.

Предсједник Скупштине удружења саобраћаја и веза у Привредној комори РС Дејан Мијић рекао је да је смањење броја обољелих од вируса корона довело до повећања путника.

– Сви превозници међуградског и међународног саобраћаја у Српској се враћају на редове вожње који су били прије пандемије, јер постоји благо повећање броја путника, који се полако враћају старим навикама, јер је епидемиолошка ситуација много повољнија, а ни мјере нису као што су биле претходних мјесеци – казао је Мијић и додао да ће цијене карата остати на истом нивоу као и прије двије године.

Помоћ Владе РС

Превозници у друмском саобраћају у Српској од данас могу да конкуришу за помоћ Владе РС, а за ове намјене обезбијеђено је 1,6 милиона КМ.

Изјавио је то министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић истакавши да превозници имају рок од 30 дана да конкуришу.

– Средства се додјељују искључиво ради подршке ликвидности привредним субјектима који су погођени пандемијом вируса корона – рекао је Ћорић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here